nevoie urgent sau nevoie urgentă?

R@resh

Member
Romanian
Sudanezii au nevoie urgentă de ajutoare.
Avem nevoie urgent de o soluţie.

Aş dori să aflu diferența dintre cele două expresii, respectiv modul de utilizare al fiecăreia. La prima vedere "urgent" pare a fi adverb în ambele exemple, dar eu ştiu ca adverbele nu pot fi declinate. Se pot substitui una pe cealaltă?
 
  • farscape

    mod-errare humanum est
    Romanian
    Adjectiv adverbial... Poate fi declinat, vezi aici: dexonline

    Nevoia poate fi urgentă sau "am nevoie repede/imediat/urgent de ajutorul tău", cealaltă formă.

    Pentru exemplele date ca să nuanțăm distincția, aș modifica #2 astfel: Am nevoie de o soluție urgent/acum.
     
    Top