Norwegian: utlevering el. leveranse

Discussion in 'Nordic Languages' started by jm88, Nov 15, 2013.

Tags:
 1. jm88 Senior Member

  Oslo, Norge
  Chinese
  Hei!

  Jeg lurer på om det er noe forskjell mellom leveranse og utlevering når begge betyr delivery?

  Tusen takk på forhånd!
   
 2. flukså Member

  Norway
  Norwegian
  Det er litt forskjell mellom de to ja. Leveranse kommer av verbet å levere, mens utlevering kommer av å utlevere noe.

  En leveranse er en levering av varer. For eksempel, post, pakker, take-away osv. Det er gjerne noe noen har sendt spesifikt til deg, eller noe du har bestilt.
  En utlevering derimot er noe som deles ut. For eksempel om læreren har rettet oppgaver og deler dem ut til klassen sin igjen er det en utlevering. Noen som deler ut flyers eller smaksprøver driver med utlevering og om du ønsker å spare fraktkostnader når du bestiller noe på nettet kan du i noen tilfeller velge å dra til et hovedlager/butikk og får varen utlevert der i stedet for å få en leveranse sendt hjem på døra. Det motsatte av en utlevering er en innlevering (skoleoppgaver for eksempel kalles ofte innleveringer, har du en vare som må repareres leverer du den inn til et verksted, og når den er ferdig reparert får du den gjerne utlevert igjen).

  Utlevering er også et ord som gjerne brukes om annet enn fysiske ting (i motsetning til leveranse og levering). Om en person for eksempel forteller masse intime detaljer til en venninne om en tredje person sier vi gjerne at det er en utlevering, og om noen gis tilgang til masse info om personer (for eksempel e-postadresser, helseopplysninger e.l.) sier man gjerne at det er en utlevering av personopplysninger.
   
 3. jm88 Senior Member

  Oslo, Norge
  Chinese
  Tusen takk for flott svar! :)
   

Share This Page

Loading...