oczywiście nie vs. oczywiście, że nie

Donoav

Member
Russian - Moscow, Belarusian - Vitebsk
Czy w tym kontekście można opuścić "że"?
"Mój syn coś skradł? No co Ty! Oczywiście(, że) nie".
Jeśli tak, czy to brzmi naturalnie?

Last edited:
  • zaffy

Senior Member
    Polish
    Ale jak ktoś inny komentuje to jak najbardziej.

A: Możesz pomóc bratu?
    B: Nie! Nie mam czasu.
    A: Oczywiście 'nie'. Czego się mogłem spodziewać. Czy ty kiedykolwiek znajdziesz czas dla brata?

Last edited:

Henares

Senior Member
    Polish
    Czy w tym kontekście można opuścić "że"?
    "Mój syn coś skradł? No co Ty! Oczywiście(, że) nie".
    Jeśli tak, czy to brzmi naturalnie?
    Cała wypowiedź nie brzmi dla mnie naturalnie. Powiedziałbym coś w style:

”Mój syn coś ukradł? (skraść można całusa albo serce). Chyba żartujesz/Nie wierzę w to/ To niemożliwe”

zaffy

Senior Member
    Polish
    Cała wypowiedź nie brzmi dla mnie naturalnie. Powiedziałbym coś w style:
    Ale skasowałbyś "nie"?

A: Idziesz jutro do roboty?
    B: Oczywiście (, że) nie.

edit: choć tu akurat inna osoba komentuje, to nawet pasuje bez "że". Ale ja bym użył.

zaffy

Senior Member
    Polish
    Second thoughts. Dla mnie "oczywiście nie" pasuje tylko wtedy jak komentujemy czyjeś "nie"

A: Nie!
    B: Oczywiście nie. Jak zwykle!

Ben Jamin

Senior Member
    Polish
    Ale skasowałbyś "nie"?

A: Idziesz jutro do roboty?
    B: Oczywiście (, że) nie.

edit: choć tu akurat inna osoba komentuje, to nawet pasuje bez "że". Ale ja bym użył.
    Jedni uważają, tak, inni inaczej. Jak już powiedziałem, w języku potocznym nie ma sztywnych reguł, i opuszczanie słów, które nie są kluczowe dla sensu wypowiedzi jest na porządku dziennym. Oczywiście, im bardziej elegancko i precyzyjnie chcemy się wypowiadać, tym mniej słów możemy opuszczać. Dla mnie słowo "że" nie zmienia sensu wypowiedzi w przytoczonych zdaniach.

kknd

Senior Member
    polski / Polish
    Sam zapewne nie potrafiłbym nie użyć spontanicznie (czyli w języku potocznym) „że” w tym kontekście.

Jeśli to byłoby naprawdę spontaniczne i potoczne wykrzyknienie, to jestem niemal pewien, że nie użyłbym „oczywiście” — postawiłbym na coś zdecydowanie żywszego i krótszego! (choćby „nie!” albo „w życiu!”, czy co tam… 😉)

Ben Jamin

Senior Member
    Polish
    Sam zapewne nie potrafiłbym nie użyć spontanicznie (czyli w języku potocznym) „że” w tym kontekście.

Jeśli to byłoby naprawdę spontaniczne i potoczne wykrzyknienie, to jestem niemal pewien, że nie użyłbym „oczywiście” — postawiłbym na coś zdecydowanie żywszego i krótszego! (choćby „nie!” albo „w życiu!”, czy co tam… 😉)
    "Oczywiście" martwym słowem???