olla sinut itsensä kannsa

Jagorr

Senior Member
Russian, Belarusian
Hei,

Miten selittäisit tässä pronomin sinun -käyttämistä, kun puhe on minusta tai hänestä?
Olen sinut itseni kanssa./ Hän on sinut itseni kanssa. / Olet sinut itseni kanssa.
 
  • Keb4b_

    Member
    Finnish
    Moi, en ole varma millaista selitystä kaipaat mutta kahdessa viimeisimmässä esimerkkilauseessasi ei ole taivutettu itsensä -pronominia oikein.
    Taivutus täytyisi olla "Hän on sinut itsensä kanssa" ja "Olet sinut itsesi kanssa".
     

    Keb4b_

    Member
    Finnish
    Lisäksi Olen sinut itseni kanssa./ Hän on sinut itsensä kanssa. / Olet sinut itsesi kanssa ovat periaatteessa sanontoja, joten ne eivät ole loogisia. Tämän takia ne luultavasti vain täytyy opetella ulkoa. Kyseiset sanonnat siis tarkoittavat, että henkilö on tyytyväinen itseensä ja henkilö on tavallaan oma itsensä. En tiedä, vastasinko kysymykseesi, ja luultavasti joku muu osaa selittää paremmin.
     

    Maunulan Pappa

    Member
    Finnish
    Lisäisin tuohon vielä, että suomen kielen fraasi "olla sinut" tarkoittaa, että kaksi henkilöä tuntee toisensa niin hyvin, että he sinuttelevat toisiaan, eli käyttävät toisistaan sinä-pronominia eikä muodollisempaa te-pronominia (tosinhan nykyään käytännössä kaikki sinuttelevat, mutta aina ei ole ollut niin).

    "Olla sinut" jonkin asian kanssa tarkoittaa, että tämä asia on tekijälleen hyvin tuttu, tekijä osaa sen hyvin. Voidaan sanoa myös esim. "hän ei ole vielä sinut uuden autonsa kanssa" = hän ei ole vielä tottunut uuteen autoonsa, vaan se tuntuu hänestä oudolta. Joten "olla sinut itsensä kanssa" tarkoittaa, että ihminen tuntee hyvin oman itsensä, hyväksyy itsensä, on hyvässä henkisessä tasapainossa.
     
    Top