Ondeugende kinderen moeten worden berispt

lukaa18

Senior Member
English (CAN)/French(CAN)-bilingual
Hoi allemaal! Ik heb net het woord "berispen" in mijn flashcards toegevoegd en ik wil er een voorbeeldzin bij schrijven en ik wil graag weten of deze zin goed is.
"Ondeugende kinderen moeten worden berispt" (Mischievous kids have to be reprimanded)

Waar precies ik niet 100% zeker mee ben is "moeten worden...".

Alvast bedankt!
 
  • ThomasK

    Senior Member
    Belgium, Dutch
    Aaarrrhhhh, we do, but strictly speaking there are only two options:
    - (groen) berispt moeten worden
    - (rood, schrijftalig) moeten worden berispt
    The other one has its own logic, but it is not accepted, alas...
    BTW: "waar ik niet zeker van ben" ...
     

    eno2

    Senior Member
    Dutch-Flemish
    Interessant.

    <Ik denk dat hij wil drinken>
    is aangegeven als rood, schrijftalig.

    Ik zou nooit iets anders zeggen of schrijven.

    Ik denk dat hij drinken wil??? Nee. Dat lijkt me nu precies wél 'schrijftalig'....
     

    Peterdg

    Senior Member
    Dutch - Belgium
    Aaarrrhhhh, we do, but strictly speaking there are only two options:
    - (groen) berispt moeten worden
    - (rood, schrijftalig) moeten worden berispt
    The other one has its own logic, but it is not accepted, alas...
    BTW: "waar ik niet zeker van ben" ...
    Ik weet niet hoe betrouwbaar die Wikepedia pagina is.

    In de ANS
    18.5.7 De volgorde binnen de werkwoordelijke eindgroep
    ...
    18.5.7.2, II:
    ...
    [ I ] Het hulpwerkwoord van het passief worden;
    Het hulpwerkwoord worden staat het meest rechts in de eindgroep.
    Dit zou betekenen dat de enige juiste zijn:

    - berispt moeten worden
    - moeten berispt worden[
     

    ThomasK

    Senior Member
    Belgium, Dutch
    Helaas, Peter: zie ook hier... Versie 2 kan niet. Daar zou het VD de werkwoordelijke eindgroep doorbreken en dat mag nooit volgens de regels... voor de Nederlanders kan dat zelfs betekenen dat ze "af zullen rekenen" beter vinden dan "zullen afrekenen", maar dat is vooralsnog niet fout, denk ik...
     
    < Previous | Next >
    Top