"płoży" (nie "płoży się")

Kuningas Sokeri II

New Member
Finnish - Finland
W wierszu "Kuchnia mojej matki" (link do Wikiżrodeł) przez Lucjana Szenwalda występuje słowo "płoży":

"[--] i stóp zwinnych płoży kierujesz przez śnieżyste hiacyntów zwały ku ścieżce [--]"

Nie znalazłem w sieci definicji. Co to jest za słowo?

• Drakonica

Senior Member
    Polish
    Najprawdopodobniej literówka przy OCR-owaniu i chodziło o płozy (czyli to na czym się np. sanki opierają i ślizgają).

Istnieje co prawda czasownik płożyć się płożyć się – Słownik języka polskiego PWN
    Od którego dałoby się utworzyć rzeczownik "płoża" (czyli coś co się płoży), ale wtedy liczba mnoga miałaby postać "płoże", no i płozy mają zdecydowanie więcej sensu w kontekście tamtejszego metaforycznego śniegu, więc to jednak raczej literówka.

Przy okazji okazuje się, że: płoza, plożenie się, pełzanie, płaz itp mają wspólny źródłosłów:
    PEŁZA i PŁOŻY się PŁAZ wszelaki... | Narodowe Centrum Kultury

Panceltic

Senior Member
    Slovenščina
    Od którego dałoby się utworzyć rzeczownik "płoża" (czyli coś co się płoży), ale wtedy liczba mnoga miałaby postać "płoże"

Ale w naszym przypadku występuje dopełniacz, więc płoży brzmiałoby poprawnie (czy też płóż)?

Najprawdopodobniej literówka przy OCR-owaniu i chodziło o płozy (czyli to na czym się np. sanki opierają i ślizgają).

Istnieje co prawda czasownik płożyć się płożyć się – Słownik języka polskiego PWN
    Od którego dałoby się utworzyć rzeczownik "płoża" (czyli coś co się płoży), ale wtedy liczba mnoga miałaby postać "płoże", no i płozy mają zdecydowanie więcej sensu w kontekście tamtejszego metaforycznego śniegu, więc to jednak raczej literówka.

Przy okazji okazuje się, że: płoza, plożenie się, pełzanie, płaz itp mają wspólny źródłosłów:
    PEŁZA i PŁOŻY się PŁAZ wszelaki... | Narodowe Centrum Kultury
    PŁAZ to rzeczownik pochodzący od czasownika płazić ‘pełzać, czołgać się’,

Bardzo fajnie ,dowiedziałem się przy okazji skad pochodzi rzeczownik czołg ! 🙂

Nie wiem jak was ale dla mnie to nowość !

płożyć się, płozić się «o roślinach, ich pędach, łodygach: rosnąć w kierunku poziomym»