Pekiştirilmiş sıfatların sınıflandırılması

hhtt

Senior Member
Turkish
Merhaba, yapayalnız bileşik mi yoksa türemiş bir kelimemidir? Bence türemiş çünkü kelimenin kökü sadece ek almış. Buradaki ekleri ve isimlerini dil bilimsel olarak
inceleyebilir miyiz?

Teşekkürler.
 
  • Rallino

    Moderatoúrkos
    Turkish
    Kısa cevap: Pekiştirilmiş sıfatlar türemiş/bileşik diye sınıflandırılmaz.

    Uzun cevap:
    Bileşik yapılı sıfatlar, iki adet anlamlı sıfatın birleşmesinden oluşur. Ör: açıkgöz, başıboş, kavuniçi vs.

    Ama yapayalnızyapa- ve yalnız olmak üzere iki parçaya ayıramayız. Bu durumda türemiş sıfat mı demeliyiz?
    Peki, "uzun boylu" da bileşik bir sıfat; o zaman bunu "upuzun boylu" şekline soktuğumuzda bileşik mi olacak türemiş mi?
    İşte bu ikilemlerden ötürü, pekiştirilmiş sıfatları basit, bileşik veya türemiş olarak sınıflandırmıyoruz. Pekiştirilmiş sıfatlar ayrı bir kategori olarak kabul edilir.

    Yani, "yalnız" sözcüğünün kendisi türemiş bir sıfattır (yalın-ız). Dolayısıyla, yapayalnız derken türemiş bir sıfatı pekiştirmiş oluyoruz. Ama elde ettiğimiz bu yeni formu da "türemiş sıfat" diye adlandıryor, pekiştirilmiş sıfat kategorisinde inceliyoruz.
     
    Last edited:

    hhtt

    Senior Member
    Turkish
    Kısa cevap: Pekiştirilmiş sıfatlar türemiş/bileşik diye sınıflandırılmaz.

    Uzun cevap:
    Bileşik yapılı sıfatlar, iki adet anlamlı sıfatın birleşmesinden oluşur. Ör: açıkgöz, başıboş, kavuniçi vs.
    Merhaba, Rallino. Bu tür Türkçe bilgilerini öğrenebileceğim üniversite ya da lise düzeyinde bir kaynak veya bir güvenilir site önerebilir misin? Veya senin alıntıladığın bu kaynak hangisidir?

    Teşekkürler.
     
    < Previous | Next >
    Top