počátek / začátek

  • bibax

    Senior Member
    Czech (Prague)
    Jaký je rozdíl mezi [slovy] počátek a začátek?
    Téměř žádný.

    Slovo počátek se používá spíše pro delší časová období, málokdy v místním významu.

    na počátku světa, na počátku století
    na začátku ulice, na začátku zákazu zastavení, na začátku věty
     

    hypoch

    Member
    Czech
    Mně se taky zdá, že počátek se používá jenom časově. A navíc, počátek je formálnější, začátek je mnohem častější v běžném hovoru.
     

    Enquiring Mind

    Senior Member
    English - the Queen's
    Hi JGIC, there's an article "Aktuální otázky chmelařského odborného názvosloví a vyjadřování", Miroslav Roudný, Naše řeč volume 68 (1985), issue 20 here (source: nase-rec.ujc.cas.cz) which pretty much supports the two posts above. The main thrust of the article is actually about the technical terminology in hop-growing, but the author makes the following general point about these two words.

    "Význam slov začátek a počátek se liší jen stylovým zabarvením. Začátek je stylově neutrální, kdežto počátek má knižní ráz a z převážné většiny se ho užívá ve významu časovém (z počátku, na počátku století), ve významu místním jen zřídka (počátek lesa, chmelnice, tj. kraj, okraj). Oba výrazy (začátek i počátek) mají tedy v odborných statích při zachování uvedeného rozdílu své oprávnění."

    The author says the difference between the two is merely stylistic. Začátek, he says, is stylistically neutral, while počátek is more literary and used "overwhelmingly" in relation to time (z počátku - from the start, na počátku století - at the start of the century), and "only rarely" in relation to space.

    The nuances are also shown in the respective dictionary definitions here and here (source: Slovník spisovného jazyka českého)

    Na počátku bylo Slovo .. In the beginning was the Word ..., (source: hledani.gnosis.cz) (28,400 hits on Google)
    Na začátku bylo slovo ... (source: nockostelu.cz) (2,780 hits)

    "Na začátku těhotenství" - 42,500 hits; "na počátku těhotenství" - 9,300 hits. Obviously the number of Google hits is not a scientific guide, and there can be a difference of meaning and style in the two contexts with this particular phrase, but the respective number of hits can serve as a useful indicator.

    However, it seems to me that in the figurative sense of "zrod", "původ" (origin, source), počátek tends to be used more than začátek, though I defer to the natives on this.
    U počátku lázeňství v Třeboni stál podnikavý učitel (source: rozhlas.cz)
    „U počátku všeho hledej ženu,“ řekl Lamartine. (source: Dějiny sebevražd, Martin Monestier)
    Počátek času a počet dimenzí vesmíru (source: scienceworld.cz)

    [Ed: I subsequently deleted the last paragraph of this post., and corrected a Google hits number]
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top