potencjalna możliwość

jazyk

Senior Member
Brazílie, portugalština
Tłumaczę tekst z polskiego i natknąłem się na to zdanie:
Nasze wstępne obserwacje dotyczące mięsaków kościopochodnych u dzieci imłodzieży wydają się w tym przypadku interesujące, nie tylko y punktu widzenia apoptozy jako pomocniczego czynnika rokowniczego, ale także z powodu potencjalnej możliwości zastosowania innych stymulatorów apoptozy.

Czy nie jest potencjalna możliwość zbędne?
 
Last edited:
  • BezierCurve

    Senior Member
    "Potencjalna możliwość" to taka, która może istnieć lub nie, w zależności od sytuacji. Jeżeli (w podanym) kontekście czasami można "zastosować inne stymulatory apoptozy" a czasami nie, to możliwość ich zastosowania faktycznie jest potencjalna :) Gdybyśmy jednak mówili o możliwości, którą zawsze można wykorzystać, wtedy "potencjalna możliwość" to faktycznie trochę tautologia, masło maślane.
     

    mietagosia

    Senior Member
    Poland, Polish
    Witam! W języku polskim występuje pojęcie "pleonazmu językowego" - kiedy do słowa lub wyrażenia, ktore już daną myśl przekazuje, dodaje się zbędne określenia. Stosowanie pleonazmów jest uznawane za błąd językowy, ponieważ są niepotrzebnym powtórzeniem. "Potencjalna możliwość" jest jednym z takich przykładów. "Potencjalny" oznacza możliwy, taki, którego nie można wykluczyć, ale który zarazem nie jest pewny. Natomiast "możliwość" oznacza czasem pewną szansę, ktora jest ewentualnością, a nie ma pewności, że możliwe będzie skorzystanie z niej.

    Inne przyklady najczęściej spotykanych pleonazmów:
    - wodny akwedukt
    - kontynuować dalej
    - inna alternatywa
    - cofać się do tyłu
    - głupi idiota

    Niepoprawne, ale niestety często spotykane w codziennej mowie...

    Pozdrawiam,
    MietaGosia
     

    BezierCurve

    Senior Member
    Zgadzam się jak najbardziej, jednak:

    "...ale także z powodu możliwości zastosowania innych stymulatorów apoptozy"

    oddaje trochę inny sens sugerując, że zwykle istnieje taka możliwość (w sensie alternatywy, nie w sensie probabilistycznym) i tylko od lekarza zależy, czy ją wykorzysta. Dodając (trochę niezgrabnie, fakt) "potencjalna" sygnalizujemy, że nie zawsze takie możliwości istnieją.
     
    Top