prądnica vs alternator

  • rotan

    Senior Member
    Polish
    Kiedyś gdzieś słyszałem że żeby tak konkretnie wskazać różnicę to trzeba temat sprowadzić do prądu stałego i zmiennego, bo sam w sobie alternator może być prądnicą
    ... ale że ekspertem w dziedzinie nie jestem, to poczekaj na inne odpowiedzi :D
     

    jasio

    Senior Member
    W sensie ogólnym, "prądnica " jest określeniem które obejmuje różne stosunkowo niewielkie urządzenia do przekształcania energii mechanicznej w elektryczną. Natomiast "alternator" jest stosowaną w samochodach prądnicą prądu zmiennego (ponieważ instalacja samochodowa wymaga prądu stałego jest on następnie prostowany). A ponieważ w motoryzacji pierwsze prądnice były prądnicami prądu stałego, przyjęło się, że w tym kontekście określenie "prądnica" odnosi się do prądnic starego typu (prądu stałego), a alternator - do nowocześniejszych prądnic prądu zmiennego. Tak przynajmniej było w czasach, kiedy obydwa rozwiązania współistniały ze sobą - bo obecnie stosuje się chyba wyłącznie alternatory, więc nie dam głowy, czy to rozróżnienie jest nadal aktualne.

    Prądnica – Wikipedia, wolna encyklopedia
     
    Last edited:
    W sensie ogólnym, "prądnica " jest określeniem które obejmuje różne stosunkowo niewielkie urządzenia do przekształcania energii mechanicznej w elektryczną. Natomiast "alternator" jest stosowaną w samochodach prądnicą prądu zmiennego (ponieważ instalacja samochodowa wymaga prądu stałego jest on następnie prostowany). A ponieważ w motoryzacji pierwsze prądnice były prądnicami prądu stałego, przyjęło się, że w tym kontekście określenie "prądnica" odnosi się do prądnic starego typu (prądu stałego), a alternator - do nowocześniejszych prądnic prądu zmiennego. Tak przynajmniej było w czasach, kiedy obydwa rozwiązania współistniały ze sobą - bo obecnie stosuje się chyba wyłącznie alternatory, więc nie dam głowy, czy to rozróżnienie jest nadal aktualne.

    Prądnica – Wikipedia, wolna encyklopedia

    Dziękuję bardzo za odpowiedz' ! :)
     
    Kiedyś gdzieś słyszałem że żeby tak konkretnie wskazać różnicę to trzeba temat sprowadzić do prądu stałego i zmiennego, bo sam w sobie alternator może być prądnicą
    ... ale że ekspertem w dziedzinie nie jestem, to poczekaj na inne odpowiedzi :D

    Bardzo mi się podoba w polskim języku to że istnieją czesto dwa określenia na jedno urządzenie !

    Np: prądnica lub generator , alternator itp. :D
     

    zaffy

    Senior Member
    Polish
    Prądnice były w pierwszych Maluchach (Fiat 126p). Jak się przygazowało, to światła świeciły lepiej, jak się zdjęło nogę z gazu, to świeciły bardzo słabo. Czyli im szybciej wirnik się kręcił, tym lepiej. Dokładnie tak samo jak w przypadku dynama w rowerze, bo dynamo to nic innego jak prądnica.
     
    Top