przetrwaniec

< Previous | Next >

Włoskipolak 72

Member
Polish
Witam wszystkich !
Gdzieś w internecie widziałem, zauważyłem ten rzeczownik .., ale nie sądzę że on oficjalnie istnieje w języku polskim ..?
Survivor to raczej ocalony , niedobitek. ?
Co o tym sądzicie ?
 
  • jasio

    Senior Member
    Gdzieś w internecie widziałem, zauważyłem ten rzeczownik .., ale nie sądzę że on oficjalnie istnieje w języku polskim ..?
    A co to znaczy "oficjalnie"? W korpusie językowym i słownikach PWN tego słowa nie ma, ale gugiel kilkaset wystąpień znajduje.

    Survivor to raczej ocalony , niedobitek. ?
    A jaki jest kontekst i cel tego ćwiczenia? Bo "survivor" ma dość szeroki zakres znaczeniowy i nie każdy polski odpowiednik pasuje w każdym kontekście.
     

    Ben Jamin

    Senior Member
    Polish
    A co to znaczy "oficjalnie"? W korpusie językowym i słownikach PWN tego słowa nie ma, ale gugiel kilkaset wystąpień znajduje.


    A jaki jest kontekst i cel tego ćwiczenia? Bo "survivor" ma dość szeroki zakres znaczeniowy i nie każdy polski odpowiednik pasuje w każdym kontekście.
    W niektórych kontekstach może pasować: twardziel, szczęściarz, a nawet cwaniak.
     

    Włoskipolak 72

    Member
    Polish
    A co to znaczy "oficjalnie"? W korpusie językowym i słownikach PWN tego słowa nie ma, ale gugiel kilkaset wystąpień znajduje.


    A jaki jest kontekst i cel tego ćwiczenia? Bo "survivor" ma dość szeroki zakres znaczeniowy i nie każdy polski odpowiednik pasuje w każdym kontekście.
    Tak więc przez przypadek trafiłem na to słowo , i zadałem sobie pytanie jak być może niektórzy z nas ?
    W języku angielskim często pojawiają się nowe wyrazy , nowe czasowniki , natomiast w języku polskim to jest rzadsze zjawisko .., szkoda.

    Przetrwać ; wg. Wiktionary
    znaczenia:
    czasownik przechodni dokonany

    (1.1) przetrzymać trudny okres, utrzymać się przy życiu
    (1.2) trwając, pozostać na dłużej niż coś lub ktoś
    kolokacje: przetrwać w pamięci.

    synonimy: przeżyć, przebyć, przejść, przetrzymać, ścierpieć, zdzierżyć, znieść, reg. śl. obstoć
    dotrwać, dożyć, ostać się, pozostać, przeżyć, wytrwać, wytrzymać, dociągnąć.

    wyrazy pokrewne:rzecz. przetrwalnik m, przetrwanie
    czas. trwać.

    Przetrwalnik lub endospora (gr. σπορα tzn. nasienie) – forma spoczynkowa umożliwiająca organizmom przetrwanie niekorzystnych dla nich warunków (susza, niskie temperatury).

    Przetrwalnik. .. ? , to raczej dziwnie brzmi ale istnieje w języku polskim , natomiast przetrwaniec wg mnie też mógłby mieć sens ?
    Moim zdaniem te formy w pewnym sensie są bardzo blisko znaczeniowo do survivor .

    tłumaczenia:
    Podaję następny przykład ;

    narwany , narwaniec : chidzi mi o konstrukcję rzeczownika .
    przetrwany , przetrwaniec ... co wy na to ?
     
    Last edited:

    Włoskipolak 72

    Member
    Polish
    Witam ponownie , oto moja następna propozycja ! :p
    Czasownik 'wytrwać' oto jego najważniejsze synonimy ; ocaleć , ocalić się , przetrwać , przeżyć , uchować się , uratować się itp.

    Wytrwać ale to jest ciekawe że wytrwalec ma inne znaczenie ..!
    Bojownik , entuzjasta , fanatyk , gorliwiec , zagorzalec , zapaleniec , zelator , żarliwiec ..itp
     

    Ben Jamin

    Senior Member
    Polish
    Tak więc przez przypadek trafiłem na to słowo , i zadałem sobie pytanie jak być może niektórzy z nas ?
    W języku angielskim często pojawiają się nowe wyrazy , nowe czasowniki , natomiast w języku polskim to jest rzadsze zjawisko .., szkoda.

    Przetrwać ; wg. Wiktionary
    znaczenia:
    czasownik przechodni dokonany

    (1.1) przetrzymać trudny okres, utrzymać się przy życiu
    (1.2) trwając, pozostać na dłużej niż coś lub ktoś
    kolokacje: przetrwać w pamięci.

    synonimy: przeżyć, przebyć, przejść, przetrzymać, ścierpieć, zdzierżyć, znieść, reg. śl. obstoć
    dotrwać, dożyć, ostać się, pozostać, przeżyć, wytrwać, wytrzymać, dociągnąć.

    wyrazy pokrewne:rzecz. przetrwalnik m, przetrwanie
    czas. trwać.

    Przetrwalnik lub endospora (gr. σπορα tzn. nasienie) – forma spoczynkowa umożliwiająca organizmom przetrwanie niekorzystnych dla nich warunków (susza, niskie temperatury).

    Przetrwalnik. .. ? , to raczej dziwnie brzmi ale istnieje w języku polskim , natomiast przetrwaniec wg mnie też mógłby mieć sens ?
    Moim zdaniem te formy w pewnym sensie są bardzo blisko znaczeniowo do survivor .

    tłumaczenia:
    Podaję następny przykład ;

    narwany , narwaniec : chidzi mi o konstrukcję rzeczownika .
    przetrwany , przetrwaniec ... co wy na to ?
    Problem jest taki, że słowo źle brzmi. Końcówka -ec kojarzy się z takimi słowami pejorayywnymi jak głupiec, padalec, wisielec, zuchwalec, narwaniec, opętaniec, itp. Wprawdzie jest wiele słów, które mają tę końcówkę i konotacje pozytywne, jak na przykład powstaniec, ale przy tworzeniu nowych słów skojarzenia biegną w kierunku tych pejoratywnych.
     
    < Previous | Next >
    Top