przy kości

< Previous | Next >
Czy znane jest Wam to wyrażenie w znaczeniu pulchny (odnoszący się do tuszy człowieka)? Jeśli nie, to jakie znaczenie przychodzi Wam do głowy?
Jeśli jest Wam znane, to czy sami go używacie? Jak często?
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc. :)
majlo
 
  • fragile1

    Senior Member
    NIestety zdarza mi sie zakrzyknac : 'ale grubas!' widzac otylego czlowieka.
    Otyly to dla mojego ucha medycznye okreslenie, osoby grubej.
    Pulchny zdarza mi sie, ale nieczesto. A uzywam go czasem w stosunku do ciasta: pulchne ciasto, spokojnie moglabym tez o starszej osobie powiedziec: pulchna staruszka.
     

    roccodaone

    Member
    Polish
    Pewnie, często jak nie chcesz komuś powiedzieć "jesteś gruby" (bardzo obraźliwe), ani "jesteś pulchny" (wciąż obraźliwe), mówisz "jesteś przy kości" (najmniej obraźliwe).

    Sam tego nie używam, bo nie mam w zwyczaju komentować czyjejś tuszy, natomiast słyszę to dość często.
     

    Gochna

    Senior Member
    Przy kości jest, jak napisał roccodaone najmniej obraźliwe. Dla mnie jednak znaczy trochę mniej kilogramów niż gruby.
    Słowo pulchny kojarzy mi się z ciastem albo ziemią (rozpulchniać ziemię), ale o człowieku raczej bym tak nie powiedziała.
     

    Thomas1

    Senior Member
    polszczyzna warszawska
    To co przychodzi mi do głowy i skojarzenia z tym związane:

    Pulchny, hm... wydaje mi się, że jest używane najczęściej do opisu dzieci, rzadziej w przypadku dorosłych:
    Widzisz jak byłeś mały, byłeś pulchniutki.

    Przy kości--może mieć dwa znaczenia:
    gruby
    dobrze zbudowany, chociaż w tym wypadku, daje się odczuć w znaczeniu, że osoba może mieć nieco zbędnych kilogramów.

    Grubokościsty--to słowo wydaje mi się oznacza dobrze zbudowany, tzn. dużych rozmiarów, ale nie konieczne musi oznaczać otyły.

    Gruby--no cóż, ktoś kto ma nadwagę, większość się obrazi gdy opisuje się ich jako grubych.

    Tęgi--to ktoś kto ma duże ciało, co wydaje mi się może być dobrą oznaką:
    Widziałam go na plaży, tęgi, wysoki mężczyzna około metr dziewięćdziesiąt wzrostu.

    Otyły--kojarzy mi się z terminem medycznym, opisującym kogoś z nadwagą.

    Puszysty--ze względu na skojarzenie z puchem okrywającym powierzchnie przedmiotów a zarazem powiększającym go optycznie, jest używany jako eufemizm do gruby.

    Spasiony/upasiony/utuczony--gruby,dość pogardliwe, ze względu na skojarzenie ze świniami/bydłem, które się pasie/tuczy na rzeź.

    Nalany--odpowiednik do pulchny, ale do opisu dorosłych.

    PS: tu gdzie mieszkam jest sklep dla otyłych panów, w nazwie nie ma żadnego przymiotnika opisującego sylwetkę, jest coś w rodzaju "rozmiary XXXXL", nie pamiętam ile jest dokładnie tych iksów, ale skojarzenie nasuwa się odrazu.
     

    kknd

    Senior Member
    polski / Polish
    Mi tam pulchny się podoba! Niekiedy spotyka się takie poprawnie politycznie kwiatki jak dobrze/porządnie zbudowany, czy potężny.
     
    < Previous | Next >
    Top