To co przychodzi mi do głowy i skojarzenia z tym związane:
Pulchny, hm... wydaje mi się, że jest używane najczęściej do opisu dzieci, rzadziej w przypadku dorosłych:
Widzisz jak byłeś mały, byłeś pulchniutki.
Przy kości--może mieć dwa znaczenia:
gruby
dobrze zbudowany, chociaż w tym wypadku, daje się odczuć w znaczeniu, że osoba może mieć nieco zbędnych kilogramów.
Grubokościsty--to słowo wydaje mi się oznacza dobrze zbudowany, tzn. dużych rozmiarów, ale nie konieczne musi oznaczać otyły.
Gruby--no cóż, ktoś kto ma nadwagę, większość się obrazi gdy opisuje się ich jako grubych.
Tęgi--to ktoś kto ma duże ciało, co wydaje mi się może być dobrą oznaką:
Widziałam go na plaży, tęgi, wysoki mężczyzna około metr dziewięćdziesiąt wzrostu.
Otyły--kojarzy mi się z terminem medycznym, opisującym kogoś z nadwagą.
Puszysty--ze względu na skojarzenie z puchem okrywającym powierzchnie przedmiotów a zarazem powiększającym go optycznie, jest używany jako eufemizm do gruby.
Spasiony/upasiony/utuczony--gruby,dość pogardliwe, ze względu na skojarzenie ze świniami/bydłem, które się pasie/tuczy na rzeź.
Nalany--odpowiednik do pulchny, ale do opisu dorosłych.
PS: tu gdzie mieszkam jest sklep dla otyłych panów, w nazwie nie ma żadnego przymiotnika opisującego sylwetkę, jest coś w rodzaju "rozmiary XXXXL", nie pamiętam ile jest dokładnie tych iksów, ale skojarzenie nasuwa się odrazu.