Sziasztok,
Van valami különbség ez a három ige között: súg, susog, suttog?
Van valami különbség ez a három ige között: súg, susog, suttog?
Last edited by a moderator:
Én olvastam, de nem éreztem, hogy a selyemruhás példád rossz lenne. A köznyelvben a fényes, műszálas anyagból készült szabadidőruhák neve "susogós".Viszont újra elolvasva azt, amit írtam, a selyemruhás példa nem annyira jó. Abban az esetben (amikor finom szövet súrlódása ad ki hangot) inkább a suhog ige lenne jobb. (Fura, hogy ezt senki nem vette még észre, de legalább javíthattam magam.)
Persze. A lényeg nyilván nem az, hogy egy kívülálló számára érthető-e vagy sem.Francis, szerintem mindhárom igére igaz, hogy "egy kívülálló számára érthetetlen hangon beszél", ezért talán nem annyira világos, hogy a susog miben különbözik a másik két igétől. Lehet, hogy valami másra is gondoltál?![]()
Én sem használom és nem is hallom ilyen értelemben, bár elég sok irodalmi példát találtam rá a neten.Ha jobban belegondolok, a susogni igét valószínűleg nem is használom beszéddel kapcsolatosan.
Pl. iskolai kontextusban a "súg" egészen más, mint a "suttog".Nyilván a súgni és a suttogni között is van átfedés, de állítom, hogy nem minden esetben felcserélhetőek.