sınama

< Previous | Next >

misi2991

Senior Member
Turkish
Merhaba,
Dünyanın büyük sınamalardan geçtiği süreçte bir yıldız gibi parlayan Türkiye, üzerine düşen misyonu tarihine yakışır bir başarıyla sürdürüyor.
Kaynak: Kriter Dergisi - Ekim 2020, Sayı 50

Yukarıdaki cümlede yer alan "sınama" kelimesinin tanımı TDK tarafından "sınamak işi, deneme, tecrübe" şeklinde sunulmuş. Bu kelime İngilizcede kullanılan "challenge (=meydan okuma)" kelimesinin karşılığı olarak kullanılmakta. Ancak TDK'nin tanımına göre "sınama" kelimesinin, "challenge" kelimesinin anlamını taşıdığı pek de söylenemez. "İmtihan/sınav" daha doğru bir karşılık olabilir. Ama neden ısrarla "sınama" kelimesi kullanılıyor?
 
  • hhtt

    Senior Member
    Turkish
    Ama neden ısrarla "sınama" kelimesi kullanılıyor?
    "Sınamayı" kullanan kişiler "challenge" in tam karşılığı yerine benzeri bir kelime seçmiş olabilirler, bunun sebebi de söyleniş kolaylığı, anlam olarak uygunluk, gibi nedenler olabilir ve bu kullanım oturmaya başlayan, çok fazla yer bulan bir kullanım da olabilir, yani artık anlamı rahatça anlaşılıyordur. Sonuçta, sanırım, sınama burada mecazen kullanılmış yani "challenge" in yerine mecazi olarak düşünülmüş, ve sonuçta da sözlükler her şeyi kapsayamaz, özellikle de bu tür mecazi kullanımları. Ayrıca önceki ve sonraki cümlelelerle sınanmanın nasıl olduğunu da anlatmış olabilirler.

    Sözlüklerde rastlanmayabilecek çok örnek var. Bunlara belki de "standart dışı" kullanım deniliyordur.
     

    misi2991

    Senior Member
    Turkish
    "Sınamayı" kullanan kişiler "challenge" in tam karşılığı yerine benzeri bir kelime seçmiş olabilirler, bunun sebebi de söyleniş kolaylığı, anlam olarak uygunluk, gibi nedenler olabilir ve bu kullanım oturmaya başlayan, çok fazla yer bulan bir kullanım da olabilir, yani artık anlamı rahatça anlaşılıyordur. Sonuçta, sanırım, sınama burada mecazen kullanılmış yani "challenge" in yerine mecazi olarak düşünülmüş, ve sonuçta da sözlükler her şeyi kapsayamaz, özellikle de bu tür mecazi kullanımları. Ayrıca önceki ve sonraki cümlelelerle sınanmanın nasıl olduğunu da anlatmış olabilirler.

    Sözlüklerde rastlanmayabilecek çok örnek var. Bunlara belki de "standart dışı" kullanım deniliyordur.
    Cevabınız için teşekkür ederim. Bu kelimenin bu şekilde kullanılmasıyla ilgili bir sorunum yok. Ama neden böyle bir karşılık bulma ihtiyacı hasıl olmuş merak ediyorum. Belirttiğiniz sebeplerden olabilir.
     

    hhtt

    Senior Member
    Turkish
    Ama neden böyle bir karşılık bulma ihtiyacı hasıl olmuş merak ediyorum.
    Belki de kelime Türkçe'de yeterince iyi tanımlanamamıştır. Mesela tanım belki böyle olabilirdi: "Sınama: Birini veya birinin yeteneğini, bilgisini gücünü test etme". Bu da belki de Chambers'daki bu tanımaya uyar: A challenge is something that represents exciting or exacting test of your ability".
     
    < Previous | Next >
    Top