sanajärjestys: verbi, paikan ilmaus, objekti

Discussion in 'Suomi (Finnish)' started by Gavril, Aug 20, 2013.

 1. Gavril Senior Member

  English, USA
  Päivääpä,

  Luin eilen US:n jutussa,

  Tämän lauseen objekti ("karhun") seuraa paikan ilmausta ("metsään Saarijärvellä mansikkapellolta"). Olen tottuneempi näkemään päinvastaisen sanajärjestyksen, jossa objekti tulee paikan ilmauksen edellä: "Riistanhoitoyhdistys ajoi karhun metsään ..."

  Onko tässä (lainaamassani virkkeessä) käytetty kyseistä sanajärjestystä, koska on haluttu korostaa tapahtumien paikkaa, eli missä karhu löydettiin, minne se ajettiin, jne.? Vai onko jokin eri syy kyseessä?

  Hyvää elokuun neljästä viikkoa,
  Gavril
   
  Last edited: Aug 20, 2013
 2. sakvaka

  sakvaka Senior Member

  Kuten sanottua, suomen kielessä sanajärjestys ei yleensä ole aivan tarkkaa. Siksi ei ole suurtakaan merkitystä sanotko ajoi metsään Saarijärvellä mansikkapellolta karhun vai ajoi Saarijärvellä karhun mansikkapellolta metsään.

  Veikkaisin, että toimittaja halusi laittaa sanat ajoi ja metsään vierekkäin korostaakseen, että ne muodostavat yhtenäisen predikaattiosan. Ajaa metsään on sanonta, jota hän ei ehkä halunnut pilkkoa osiin, vaikka siitä ei olisi ollut mitään haittaa lauseen ymmärtämisen kannalta.

  Sen sijaan on vaikeampi ymmärtää, miksi Saarijärvi on ennen mansikkapeltoa. Toisaalta tärkeät asiat tapaavat keskittyä lähemmäksi lauseen alkua, toisaalta taas yleensä tarkemmat paikanmääreet tulevat ennen epätarkempia (viljapellolla Enossa Pohjois-Karjalassa).

  En kehota sinua miettimään tällaisia asioita liikaa, koska edes suomalaiset eivät välttämättä voi tietää, onko toimittajalla ollut tietty ajatus vai onko artikkeli vain jäänyt oikolukematta. Sitä paitsi nuo neljä sanaa voivat teoriassa olla 4! = 24 eri järjestyksessä keskenään, ja varmasti on olemassa useampi kuin yksi hyvä sanajärjestys.

  Itse olisin kirjoittanut: Kaksi viikkoa sitten Saarijärvellä riistanhoitoyhdistys ajoi karhun mansikkapellolta metsään.
   

Share This Page

Loading...