Slovak: získava

jazyk

Senior Member
Brazílie, portugalština
Dobrý deň,

je nejaký dôvod, prečo je posledná samohláska v tomto slovese krátka? Ostatné slovesá sa vždy končia na dlhú A okrem tých obmedzených rytmickým zákonom, čo nie je prípad potenciálneho tvaru získavá*, lebo by sme nemali dve dlhé samohlásky hneď za sebou.
 
  • mik663

    New Member
    Slovak
    Myslím, že sloveso získavať v tomto nie je úplne výnimočné. Nie každé sloveso sa končí na dlhú samohlásku. V skutočnosti všetky nedokonavé slovesá končiace sa na -avať (aj -ávať, -ovať...) majú v tomto tvare na konci krátku samohlásku, vrátane tých, ktoré neobmedzuje rytmický zákon. Pískavať - pískava, vídavať - vídava, odbúravať - odbúrava, odriekavať - odriekava. Nepoznám ale konkrétny dôvod, prečo to tak je.
     

    jazyk

    Senior Member
    Brazílie, portugalština
    Ďakujem za ďalšie príklady. Vidím, že patrí medzi dlhý rad slovies s rovnakým časovaním.
     
    Top