Slovene: "Morem vedeti"

pastet89

Senior Member
bulgarian
Zdravo, kako naj bi prevedli "morem vedeti" pa "morem" tukajle:

Jaz morem vedeti kakšna je to ženska. Morem. Ne more biti slaba, če ima takšne pesmi.

Očitno to ni knjižna slovenščina, je odlomek filma "Peteljini zajtrk". Se mi zdi, da "morem" naj bi pomenilo "moram", "vedeti" pa mi sploh ne šteka v tej kombinaciji, oz. "I must know" nima smisla v tem primeru.
 
 • Panceltic

  Senior Member
  Slovenščina
  Živjo.

  Knjižno bi moralo biti "Jaz moram vedeti, moram." "Ne more" je OK, ker gre za glagol "moči", v prvih dveh primerih pa "morati". Ta glagola se (vsaj v ljubljanskem) pogovornem jeziku, verjetno pa tudi drugje, nekako zlivata v enega.

  "I must know what kind of a woman this is." je povsem dober prevod. Moram vedeti = I must know.
   

  pastet89

  Senior Member
  bulgarian
  Hvala! Saj sem sklenil isto glede prevoda (I must know), a problem je, da to vsaj zame nima pomena v tem kontekstu. Igralec, ki govori, ne pozna te ženske in bi jo pač rad spoznal. Kaj pa recimo: "moram izvedeti" (I must find out)?
   

  Panceltic

  Senior Member
  Slovenščina
  Ja, "moram izvedeti" je tudi v redu, z večjim poudarkom na "dejanju". Ampak ko nekaj izveš, potem to tudi veš, kajne? ;)

  Npr. "S kom se vsak dan pogovarja po telefonu? To enostavno moram vedeti." je stvar, ki jo slišiš vsak dan. Ne zdi se mi, da ne bi imela pomena.
   

  pastet89

  Senior Member
  bulgarian
  Aja... Kaže, da se v slovenščini lahko uporabi glagol "vedeti" namesto "izvedeti", to je zanimivo. Mislim, da isto v španščini "saber" ima ta dva pomena. Samo, v angleščini ne moremo reči "I must know about her", le pa "I must find out about her". Isto v bolgariščini pa srbščini to je nemogoče, morda zaradi tega mi zveni tako čudno. Hvala še enkrat!
   

  Panceltic

  Senior Member
  Slovenščina
  Aha, razumem. Popolnoma naravno je npr. vprašati "Kako to veš?", mislimo pa v resnici "Kako si to izvedel?"
   
  Top