Slovenian: Sprememba naglasa - npr. lépo in lepó

AngieRZ

Senior Member
Serbian
Lep pozdrav vsem,

Kdaj se dogaja in zakaj, da se naglas spremeni pri pridevnikih in prislovih? Recimo, kolikor vem, v stavku - Imaš lépo stanovanje, se E naglasi, medtem ko se v stavku - To je zelo lepó, O naglasi, mar ne?
Ali je vedno tako, pridevnik se naprej naglasi, prislov nazaj? Ali pa mogoce to pravilo velja samo v tem primeru za besedo lepo?
Zmedena sem...🤔
Hvala za razlago

,

• Mislim, da to velja precej na splošno - prislov je naglašen na končnem "o", pridevnik pa en zlog prej. Ni pa nujno vedno tako, npr. za prislov "mrzlo" slovarji na fran.si pravijo "mŕzlo, tudi mrzló", torej bolj priporočajo naglas na predzadnjem zlogu (in se potem ta prislov izgovarja enako kot pridevnik).

V primeru "dobro" je naglas vedno na prvem mestu, najsibo prislov ali pa pridevnik srednjega spola.

Kdaj se dogaja in zakaj, da se naglas spremeni pri pridevnikih in prislovih? Recimo, kolikor vem, v stavku - Imaš lépo stanovanje, se E naglasi, medtem ko se v stavku - To je zelo lepó, O naglasi, mar ne?

Ali se drugi primer ima za "prislov"?

Kolikor vem oba sta pridevnika: prvi pridevnik je attributive, drugi pa predicative.

(Žal mi je, ne vem slovenskih besedah za ta pojma; "predicative" je morda "povedkov"?)

Last edited:
    Mislim, da imaš prav. "To je zelo lepó" odgovarja na vprašanje "Kako?"

Mišlil sem, da prislov je določilo glagolov, pridevnik pa določilo samostalnikov/zaimkov.

V stavku "To je zelo lepo" zdi se pa, da "lepo" je določilo zaimka "to" -- ali se motim?

Ne trdim seveda, da je napačno uporabljati "lepo" kot prislov v navednem stavku, le da slovenščina ima dozdevno malo drugačen pojem o prislovu (in razliki prislov/pridevnik) kot angleščina.

Last edited:
    Imaš prav, prislovi določajo glagol, pridevniki pa samostalnik. Lepó poješ (kako?); To je lépo petje (kakšno?)

Po mojem mnenju gre za to, da v stavkih tipa “To je x” odgovarjamo na vprašanje kako? in zato uporabljamo prislov.

Predstavljajmo ta pogovor:

A: Zelo rad hodim po tem mestu spomladi.

B: Ja, spomladi to je zelo lepo.

[to = mesto]

Ali bi se rekel lépo ali lepó?

Back