spellingsuitspraak

matakoweg

Senior Member
Laatst las ik dat het woord lichaam een samenstelling is van lik (vgl lijk) en haam dat omhulsel zou betekenen. De uitspraak is echter met de ch van lachen. Moet ik concluderen dat de uitspraak van lichaam een spellingsuitspraak is? En dat het oorspronkelijk als likhaam uitgesproken werd?
 
 • Red Arrow

  Senior Member
  Nederlands (België)
  Nee, daarvoor is de klankverandering te oud. /kh/ is veranderd in /x/ (de ch-klank). Hetzelfde is gebeurd met de plaatsnamen Walcheren en Lochem. De oorspronkelijke uitspraak (voor 1200) was "liekhamo". De onbeklemtoonde -o is verdwenen en de ie is kort geworden, want ie is één van de vele klinkers die niet voor ch komen. (bron: etymologiebank.nl)

  Dezelfde klankverandering vond ook plaats in het Oud-Grieks. De oorspronkelijke uitspraak van de letter chi (χ) was /kh/, maar in het modern Grieks zeg je /x/. De oorspronkelijke uitspraak leidt men af uit de taalkundige teksten van Aristoteles en ook de Latijnse spelling "ch" in Griekse leenwoorden (vergelijk dit met de Griekse letters Y en Z die de Romeinen overnamen wegens gebrek aan equivalente Latijnse letters).
   
  Last edited:
  Top