spreken van iets en over iets

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by cyaxares_died, May 29, 2009.

  1. cyaxares_died Banned

    paris
    Deutsch
    Het lijkt me dat men zowel "over iets" kan spreken, en "van iets". Is dat juist?
    Of is een van mijn volgende zinnen fout?

    De schrijver van wie je gesproken hebt, is weliswaar beroemd.

    De schrijver over wie je gesproken hebt, is weliswaar beroemd.
     
  2. PaulHewson New Member

    Netherlands
    Dutch
    Je kunt inderdaad "over iets" en "van iets" spreken. Bijvoorbeeld:

    Hij spreekt morgen over de Amerikaanse verkiezingen. [Hij zal morgen gaan praten over de verkiezingen in Amerika.]
    Minister Bos spreekt van een opleving van de economie. [Minister Bos zegt dat er sprake is van een opleving van de economie.]

    In uw post is de tweede zin correct, de eerste is fout.
     
  3. cyaxares_died Banned

    paris
    Deutsch
    Dank je wel. Maar waarom mij eerste zin fout is heb ik precies toch niet begrepen.
    En wat is de verschil tussen

    Minister Bos zegt dat er sprake is van een opleving van de economie.
    en
    Minister Bos praat over een opleving van de economie.

    Het is toch een beetje ingewikkeld, blijkt het mij.
     
  4. Suehil

    Suehil Medemod

    Tillou, France
    British English

    Ik geloof niet dat je tweede zin fout is, het heeft alleen een andere betekenis.

    De schrijver van wie je gesproken hebt = Je hebt die schrijver genoemd.

    De schrijver over wie je gesproken hebt = Je hebt veel over hem gezegd.
     
  5. Raymundo23 Member

    Dutch
    "De schrijver van wie je gesproken hebt = Je hebt die schrijver genoemd."

    Deze zin is naar mijn inzicht geen correct nederlands.
    Het zou moeten zijn De schrijver waar over u sprak maar geen van gesproken hebt.
    In ieder geval klinkt het voor mijn gehoor incorrect.
     
  6. PaulHewson New Member

    Netherlands
    Dutch
    "spreken over" = ergens over praten, gedetailleerd
    "Spreken over een opleving van de economie" betekent in dit geval dat Bos de opleving van de economie bespreekt (wat houdt het in? hoe is de opleving veroorzaakt? wat zijn de gevolgen? etc.).

    "spreken van" = zeggen dat er ergens sprake van is
    "Spreken van een opleving van de economie" betekent dan dat Bos enkel zegt dát de economie opleeft en weer groeit. Hij noemt alleen dit enkele feit, maar gaat hiermee niet in op de details.

    De politie spreekt van een ongeluk: De politie zegt dat er sprake is van een ongeluk.
    De politie spreekt over een ongeluk: De politie gaat in op de details van een bepaald ongeluk, namelijk wat is er gebeurd, waar, wanneer, etc.

    De eerste zin is fout, omdat "spreken van" niet in die context gebruikt kan worden. In dit geval gaat het om het "spreken over" een schrijver die beroemd is.

    Ik hoop dat het nu iets duidelijker geworden is.
     
    Last edited: May 29, 2009
  7. Lopes

    Lopes Senior Member

    Brussels
    Dutch (Amsterdam)
    Ik ga even heel flauw doen, maar je mag de definiendum nooit in de definiëns zetten ;) (hoewel het ook mijn eerste gedachte als uitleg was :) )
     
  8. HKK

    HKK Senior Member

    Ramallah
    Dutch/Belgium
    Ik ben het eens met wat je zegt, maar ik wil er even bijvoegen dat je meestal niet naar mensen verwijst met 'waarover' of andere 'waar+voorzetselvormen'.
     
  9. Grytolle Senior Member

    Swedish - Swedish
    Dit te vergelijken met "dromen van" en "dromen over"
     

Share This Page

Loading...