Swedish: De och dem ?

Discussion in 'Nordic Languages' started by Brannoc, Oct 30, 2017.

Tags:
 1. Brannoc Member

  British English
  Hur kan man skilja mellan de och dem ?
   
 2. DerFrosch

  DerFrosch Senior Member

  Skillnaden är densamma som mellan "they" och "them"; "de" är subjektsformen och "dem" är objektformen. I tal uttalas de dock i regel likadant ([ˈdɔm]), vilket har lett till att även många svenskar har svårigheter med att använda "de" och "dem" korrekt i skrift.
   
 3. Brannoc Member

  British English
  Kunde man använda "dom" istället, det vet jag att det är också en juridiskt ord - som skulle bli intressant ibland .... :)
   
 4. DerFrosch

  DerFrosch Senior Member

  I informella sammanhang är det absolut vanligt att skriva "dom" istället för både "de" och "dem", men det bör undvikas i mer formella texter.

  Vad gäller det substantivet dom (i betydelsen verdict, sentence) så uttalas det annorlunda: [dum]. Intressant (och förvirrande...) nog kan "dom" också uttalas på ett tredje (!) sätt, nämligen när det betyder "cathedral", "dome": [doːm].
   
 5. Brannoc Member

  British English
  Så kunde man ha till exempel en situation där det lyckliga paret i mer än två timmar måste repetera om och om igen de formella bröllopets löften och ritualer om Guds vilja och dom, som traditionellt alltid hölls under den gamla domkyrkans dom som dom tyckte att i slutet var en liten dom ....?
   
  Last edited: Nov 3, 2017

Share This Page

Loading...