Swedish: substantiv i stället för "kämpa på!"

Discussion in 'Nordic Languages' started by Määränpää, Dec 7, 2017.

Tags:
  1. Määränpää

    Määränpää Senior Member

    Finnish
    I informell finska säger man "tsemppiä!" när man vill önska kampanda åt någon. (Grundformen är "tsemppi" men alla ord brukar böjas i önskningar.)

    Ordet kommer kanske från den svenskspråkiga önskningen "kämpa på!" (i finlandssvenskan uttalas k som tsch). Men det skulle vara lite konstigt, eftersom "tsemppi" är ett substantiv och "kämpa" är ett verb.

    Finns det i svenskan något substantiv som skulle börja med "kämp-" och som skulle betyda någonting som man kunde önska åt folk?
     
  2. raumar Senior Member

    Oslo, Norway
    Norwegian
    Siden du ikke har fått svar fra noen svensker, går jeg ut fra at et slikt ord ikke finnes. Men mer generelt er det ikke naturlig å bruke et enkeltstående substantiv til å uttrykke ønsker i skandinaviske språk. Slik er det i hvert fall i norsk, og jeg tror ikke svensk er så forskjellig fra norsk.

    Vi bruker ofte imperativformer av verb for å uttrykke ønsker, som i eksemplet ditt "kämpa på!". "God kampanda!" kan nok fungere som et ønske. Men vi bruker ikke bare "Kampanda!" eller et annet enkeltstående substantiv (uten noe adjektiv foran) til å uttrykke ønsker.

    Så hvis svensk "kämpa på" er blitt til finsk "tsemppiä", så vil det naturlige spørsmålet fra et skandinavisk perspektiv være hvorfor dette er blitt et substantiv på finsk, og hvorfor det ikke brukes som et verb.
     
  3. jonquiliser

    jonquiliser Senior Member

    Headquarters
    Svediż tal-Finlandja
    Jag tror nog inte det finns något saknat led här utan det blir bara så ibland att ett språk lånar in ord som på originalspråket har en viss grammatisk form som anpassas enligt behov!
     

Share This Page

Loading...