Swedish: uppmurad

  • Svenke

    Senior Member
    Norwegian
    This is metaphorical.

    mura = 'build a brick/stone wall'
    (mur = 'brick/stone wall')
    upp = 'up'
    Upp because the wall becomes higher as it is built.

    In this context, uppmurad could be translated just as built or maybe erected.
    "There was a stone circle there. A stone circle of reflection, built some years earlier."
     

    Obolensky

    Senior Member
    swedish - Sweden
    Om man ”murar upp” något bygger man oftast med något hårt oorganiskt material som sten eller betong. När man har murat klart en stenring är den uppmurad eller uppförd eller färdigbyggd.

    ”upp”= preposition? ”mura upp”= verbfras? ”uppmurad”= adjektiv?

    Motsatsen är ”nerrivet”; när man ”river ner” något byggt (men här kan byggmaterialet vara vad som helst, eller, betydelsen kan vara bildlig också).

    Men en ”eftertankens stenring” låter som att någon behövt bygga upp ett mentalt skydd, som att någon tidigare inte haft kraft nog att försvara sig mot egna molande tankar eller andras verbala påhopp.
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top