tételt húz

Encolpius

Senior Member
Hungarian
Sziasztok, hogy lehetne angolul a "Milyen tételt húztál?" mondat? A probléma az, hogy pl. a szószerinti fordítás müködik a csehben is, szerintem német eredetű a "tételt húzni", viszont nem tudom, anglolszász kultúrkörnyezetben van-e vizsgákon tételhúzás. Attól tartok nincs, tehát valami olyan lehet csak, hogy "What theme did you have"? De azért, érdekelne, nincs-e a magyar kifejezéshez közeli angol kifejezés? Köszi.
 
 • AndrasBP

  Senior Member
  Hungarian
  Szia!

  Ebbe már én is belefutottam korábban, és keresgéltem angol megfelelőket. Úgy tűnik, a "tételhúzás", mint olyan, nem jellemző (már) az angolszász világban, ezért nincs idiomatikus fordítása. Annyit azért hozzátennék, hogy a "theme" szó szerintem nem megfelelő ebben a kontextusban. Inkább "vizsgakérdéseket" emlegetnek (exam question), még ha tényleges kérdés nem is szerepel az instrukcióban.
  Esetleg:
  What question did you pick? (bár nem biztos, hogy ebből "kiérzik" azt, hogy a vizsgázó nem tudja, mit húz)
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Én sem tudok rá megfelelőt, de gond a fordítással épp abban rejlik, hogy magyarul "nagyon ki akarjuk fejezni" a mozdulatot, meg amit az eredményez.
  Ennek ellenére a get kétségkívül jobbnak tűnik angolul.
  Apropó: eszembe ötlött a hasonlóság a sorsot húz kifejezéssel és úgy rémlik, mintha abban a draw ige szerepelne, talán lehetne azt is használni.
   
  Top