Találós kérdés

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by francisgranada, Oct 22, 2013.

 1. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Sziasztok !

  A kérdésem az, hogy vajon ti a "találós kérdés"-t egyértelműen hosszú ó-val ejtitek-e, vagy esetleg nem (tehát "találos kérdés") ?

  Köszi :)
   
 2. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Szia francis!

  Kiejtésben tényleg előfordulhat a rövid ejtés, de szerintem ez változó. Ha csak a kifejezést ejti ki az ember egymagában, és igyekszik jól kiejteni, akkor hosszan ejti, de ha spontán mondja, akkor talán inkább röviden.
   
 3. franknagy

  franknagy Senior Member

  Csakis hosszú ó-val.
   
 4. metrocantant New Member

  húngaro/hungarian
  szerintem is hosszú ó mindig
   
 5. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Azt hiszem, rájöttem a lényegre ... Vannak hasonló végződésű szavak, bár különbözőek nyelvtani/etimológiai szempontból, de mégis "összecsengenek". Például "halálos" (szebb példa nem jut eszembe hirtelen ...). Talán az ilyen szavak analógiás hatása magyaráza azt, hogy a "találós" szót spontán gyakran rövid ó-val éjtik (legalábbis mifelénk).
   
  Last edited: Oct 24, 2013
 6. metrocantant New Member

  húngaro/hungarian
  hasonló kérdést vet fel bennem, amikor pl a hűtőt hallom "hüttő"-ként.
  szerintem egyszerűen helytelen. de az élő nyelvben előfordul.
   
 7. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Francis, bennem elsőként pont az vetődött fel, hogy az a kérdés, hogy van-e olyan főnév, hogy "talál", mert ha lenne, akkor annak az x+os alakját nemcsak röviden ejtenénk, de röviden is írnánk.
  Viszont ebben az esetben még fontosabb lenne, hogy a te eredeti szavadat igyekezzünk mindig hosszan ejteni, hiszen lenne jelentésbeli különbség. Mivel azonban ilyen szó nincs (legalábbis nem találtam), én is arra gondolok, amire te: hogy az analógia befolyásolhatja az ejtéshibát (ha nem más ... és ha tényleg létező a jelenség..., mert az eddigi statisztika ellent mond a mi megérzésünknek:eek::)). Viszont mélyebb összefüggések ismerete nélkül könnyen lehet mindenre példát hozni, mert a nyelv (és "deviáns" használata) elég gazdag ehhez.

  Metro, üdv a fórumon!:) Szerintem a "hüttő" csak annyiban hasonlít, hogy ott is rövidül egy magánhangzó. De a mássalhangzó kettőződése már egy másik probléma, sőt az is, hogy ez nem egy toldalékkal ellátott szó, ahol a toldalék ejtése a kérdéses...;)
   
 8. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Szia Zsanna, egyetértek veled.

  Ami a hüttőt illeti (mifelénk nemigen jellemző, legalábbis itt nem figyeltem fel rá), a magyarázat az lehet, hogy szerintem általánosan tapasztalható a hosszú "ű"-nek a rövidülése a magyarban. Valószínűleg azért, mert nem vezet félreértéshez, tehát kvázi mindegy, hogy rövid-e vagy hosszú, a szó értelme nem változik.

  A "t" kettőződését szerintem ebben az esetben azzal lehet magyarázni, hogy a nyelv (általában, nem csak a magyar) "igyekszik" megtartani az eredeti szótag hosszát, főleg kiejtésbeli ingadozások esetén. Tehát ha rövidül a szótag magánhagzója, "megnyúlik" a megfelelő mássalhangzó ... (ez pesze nem ilyen egyszerű, mert más tényezők is közrejátszhatnak).
   
 9. franknagy

  franknagy Senior Member

  Sziasztok!
  Létezik a "találó" szó, de nem létezik a "haláló" szó.
  Ebből következik, hogy a "találós" szó hosszú ó-val, a "halálos" szó rövid o-val ejtendő.

  A mai súgógépek világában bármilyen ékezethibát óhne zsanér kimondanak a retardált bemondók.
  Üdv
  Frank
   
  Last edited by a moderator: Oct 26, 2013
 10. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Frank, a magyarázatod logikája érdekes, de nyelvészetileg nem így közelítenénk meg.:)
  Abban igazad van, hogy mivel a szó végi o/ö mindig hosszú, az "s" melléknévképző akkor követ hosszú o/ö-t, amikor ilyen végű szóhoz csatlakozik.
  Amikor rövid o/ö áll előtte, akkor az kötőhang (ami a msh-ra végződő szóhoz járul, a toldalék elé). (Pontosan ezért kerestem először "talál"-alakú főnevet, mert csak akkor jöhetne rövid o az "s" elé, ha az kötőhang lenne.) De mindez az írásra vonatkozik és az eredeti kérdés a kiejtésre vonatkozott alapvetően.
   
 11. tomtombp Senior Member

  Hungarian
  Én is egyértelműen, mindig hosszú "ó"-val mondom.
   
 12. Akitlosz Senior Member

  Hungary
  Hungarian
  Igen, hosszúval.
   
 13. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Moderátori üzenet:

  Kérlek vegyétek figyelembe, hogy egy db félig-meddig nem a témába vágó hozzászólás még elmegy, de amikor beindul a lavina, és egymást követik az ilyen hozzászólások, akkor mindegyiket ki kell vennem!
  A moderátort dühíteni, plusz munkát kreálni neki fölösleges és tilos!
  :p
   
 14. Encolpius

  Encolpius Senior Member

  Praha (Prague)
  magyar (Hungarian)
  én hosszú o-val és hosszú l-lel ejtem :D
   

Share This Page

Loading...