tardà molt a/en respondre

Discussion in 'Català (Catalan)' started by lluna2016, May 5, 2017.

  1. lluna2016 New Member

    español
    Hola a tothom,

    En classe hem analitzat aquesta frase d'un exàmen de la JQV:
    L`alcaldessa tardà molt ________ respondre a la carta ____________ sol.licitàvem la reparació del clot del carrer:
    a. a / en què
    b. en / en la qual hi
    c. a / en la que
    La segona columna està clara, es: en la qual hi, però en la preposición que acompanya a molt, la meua professora diu que molt, poc i res va acompanyat de la preposició a, peró jo havia llegit que anava acompanyat de cap preposició o de de. Quan porta l'una o l'altra?

    Gràcies!
     
  2. Penyafort

    Penyafort Senior Member

    Catalan (Catalonia), Spanish (Spain)
    La preposició en aquesta oració no ve condicionada per l'adverbi "molt" sinó pel verb "tardar". Hi ha una colla de verbs (això passa en la majoria de llengües) que exigeixen una preposició determinada per a introduir el complement que anomenem de règim verbal. En català, el verb "tardar" regeix la preposició "a".

    És a dir, que l'opció correcta és l' "a", no la "b". En la segona part, no necessites dir el pronom "hi" perquè dient "en què/en la qual" ja hi esmentes el lloc.
     
  3. Dymn Senior Member

    Catalan, Catalonia
    Concordo amb en Penyafort que és la a., però crec que és més aviat perquè aquestes preposicions regides per verbs només poden ser a o de davant d'infinitiu. Forma part del que se sol dir "canvi i caiguda de preposicions".

    Per exemple:
    L'alcaldessa tardà en la resposta
    però
    L'alcaldessa tardà a respondre

    El que passa és que la majoria de vegades el complement de règim verbal de tardar serà un infinitiu. Potser és per això que és un dels verbs on aquest canvi de preposició resulta més natural. Almenys així ho veig jo.
     
  4. lluna2016 New Member

    español
    Gràcies!
     

Share This Page

Loading...