The poor, the happy, the rich - linguistic term

< Previous | Next >
Zdravím všechny,

potřebuji najít správný anglický termín z oblasti lingvistiky pro výrazy typu 'the poor, the happy', které označují nějakou skupinu lidí. Hledání na internetu mi moc nepomohlo.

Díky :)
 
  • Enquiring Mind

    Senior Member
    English - the Queen's
    Správný termín je nominalised (AmE nominalized) adjective, nominalisation (AmE nominalization).
    Nominalized adjective The most common appearance of the nominalized adjective in English is when an adjective is used to indicate a collective group. This happens in the case where a phrase such as the poor people becomes the poor. (Wiki)
     
    Last edited:

    Cautus

    Member
    Czech
    Zdravím všechny,
    jen pro doplnění podrobnějších informací, přikládám informace z Nového encyklopedického slovníku češtiny online, který říká, že v českém jazyce se jedná o operace nahrazující větu se slovesem ve tvaru určitém syntaktickou skupinou, tzv "deaktualizace". Jako norminalizace se současně označuje i výsledek této náhrady, jak slovník uvádí v příkladech:

    -Manžel čte noviny každé ráno při snídani]
    infinitivní skupinaČíst noviny každé ráno při snídani je manželův zvyk.
    nominální skupinaManželovo čtení novin každé ráno při snídani Evě vadí.
    nominální skupinaManželova četba novin každé ráno při snídani Evě vadí.
    participiální skupinaManžel čtoucí noviny každé ráno při snídani Evě vadí.
    přechodníková skupinaManžel čta noviny každé ráno při snídani Evě vadí.

    Zdroj: czechency.org/slovnik/NOMINALIZACE
     
    < Previous | Next >
    Top