Tippua vs. pudota

Discussion in 'Suomi (Finnish)' started by Cold Breeze, Jun 23, 2013.

 1. Cold Breeze Member

  Kotka, Finland
  Finnish
  Vaikka kesälomani alkoi jo melkein kuukausi sitten, mieleeni tuli asia, jota en saa ratkaistua. Nimittäin äidinkielenopettajani sanoi koulussa, että sanaa tippua voi käyttää vain tilanteessa, kun jokin neste putoaa. Hänen mukaansa olisi siis väärin sanoa esimerkiksi: "Puhelimeni tippui lattialle.".

  Onko opettajani oikeassa vai väärässä? Kiitos jo etukäteen.
   
 2. kirahvi Senior Member

  Finnish
  Itse puhun tippumisesta nimenomaan nesteen yhteydessä, kun neste putoaa tippoina tai pieninä noroina. Minulle tippumisella on ehdottomasti frekventatiivinen luonne - se tapahtuu pidemmän ajan kuluessa pieninä erinä.

  Putoaminen taas on kertaluontoista. Myös neste voi pudota, jos se tulee alas yhtenä ryöppynä.
   
 3. DrWatson

  DrWatson Senior Member

  Nähdäkseni tässä on taas yksi näitä vain äidinkielen tunneilla kuultuja "totuuksia", jotka nousevat aika ajoin esiin. Näillä verbeillä on voinut aikoinaan ollakin selvempi merkitysjako, mutta nykyisin (ainakaan puhekielessä) tuskin enää. Niinpä ei ole väärin sanoa noin; kirjoitetussa kielessä asiaan voi toki kiinnittää huomiota. Kyseessä on mielestäni samankaltainen tapaus kuin alkaa tehdä vs. alkaa tekemään: molempia käytetään puheessa suvereenisti, mutta kirjakielessä vain ensin mainittu hyväksytään.
   
 4. Cold Breeze Member

  Kotka, Finland
  Finnish
  Kiitos vastauksistanne! En ollut itse pähkäillyt asiaa ennen kuin opettajani mainitsi siitä. Hän on kirjoitelmien korjaamisessa hyvin tarkka, joten käytän em. sanoja kuten opettajani mielestä on oikein.
   

Share This Page

Loading...