torua - moittia - nuhdella - kovistaa - antaa huutia - soimata

 • Maunulan Pappa

  Member
  Finnish
  Intuitiivisia näkemyksiä:

  Torua: lapsi on tehnyt jotain väärää, esim. rikkonut jotain, ja vanhempi ilmaisee siitä ärtymyksensä, kieltää enää toista kertaa tekemästä samaa. Käytetään harvoin muuten kuin lapsi-aikuinen-asetelmassa.

  Moittia: ilmaista (syyttävästi) tyytymättömyytensä toisen ihmisen toimintaan. Myös muodollinen "kansliakieli" tuntee sanan moitittava ja se tarkoittaa, että kaikki ei ole mennyt sääntöjen mukaan. Moitittavan vastakohtahan on moitteeton.

  Nuhdella: sama kuin torua, mutta myös aikuisten kesken. Nuhtelija on aina nuhdeltavan "yläpuolella": pomo voi nuhdella alaistaan, mutta alainen ei voi nuhdella pomoa (sen sijaan alainenkin voi moittia pomoa).

  Kovistaa: vaatia toiselta jotain (esim. vastausta kysymykseen) ankaraan sävyyn, tiukasti, vihaisestikin. Esiintynee useimmiten muodossa kovistella.

  Antaa huutia: mikä tahansa edellä mainituista, mutta erityisen voimakkaasti tehtynä. Ilmaisuna tässä on hiukan leikillinen sävy, mutta sitä, joka saa huutia, ei kyllä yleensä naurata.

  Soimata: suunnilleen sama kuin torua, moittia tai nuhdella, mutta soimaaminen kohdistuu ehkä enemmän henkilöön kuin tekoon. Toruminen ja nuhteleminen kohdistuvat aina suoraan kohteeseensa, mutta moittia ja soimata voi myös henkilöä, joka ei ole itse paikalla. Myös omatunto soimaa: se tarkoittaa, että ihminen tuntee syyllisyyttä.

  Kaikki nämä ovat melko asiallisia tyyliltään (antaa huutia ehkä kevyin). Soveltuvat hyvin kaikenlaiseen kirjalliseen ilmaisuun, mutta tavallisessa keskustelussa puhuttuina voivat kuullostaa vähän hienostelevilta. Arkikielessä nuo korvataan useimmiten esim. sanalla haukkua.
   
  Last edited:
  Top