Trial by combat in Finnish?

Discussion in 'Suomi (Finnish)' started by Sutemi, Apr 28, 2013.

 1. Sutemi Senior Member

  Finnish
  Paras käännös mitä löydän termille "trial by combat" on "oikeutta kaksintaistelun kautta", mutta en pidä tästä käännöksestä. Löytääkö kukaan mitään parempaa termiä? Miten muinaisessa Suomessa olisi viitattu tällaiseen käytäntöön virallisissa yhteyksissä?

  Lauseyhteys (otettu suoraan Wikipediasta):
  "Unlike trial by ordeal in general, which is known to many cultures worldwide, the trial by combat is known primarily from the customs of the Germanic peoples. It was in use among the ancient Burgundians, Ripuarian Franks, Alamans, Lombards, and Swedes."
  Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Trial_by_combat
   
 2. Hakro

  Hakro Senior Member

  Helsinki, Finland
  Finnish - Finland
  En usko, että tälle käsitteelle olisi (edes koskaan ollut) mitään virallista tai yleisesti käytettyä termiä – varsinkaan kun kukaan ei ole tähän mennessä vastannut. Miksi sille pitäisi olla termi? Jos englannissa on ytimekkäältä vaikuttava termi, se ei tarkoita, että muissa kielissä sellaista olisi. Vastaavasti suomessa ja muissa kielissä on lukemattomia lyhyitä termejä, jotka taas englannissa joudutaan selostamaan pitkillä lauserakenteilla.

  Mihin tarkoitukseen tätä suomenkielistä termiä ylipäätään tarvitaan?
   
 3. Gavril Senior Member

  English, USA
  Jos muinaisruotsalaisilla oli kyseinen tapa (oikeudenkäynti kaksintaistelun kautta), voi ehkä arvata, että silloiset suomalaisetkin olisivat keksineet sanan/ilmauksen sille.

  Ongelma tietenkin on, että suomea alettiin kirjoittaa vasta 16. vuosisadalla, johon mennessä monet keskiajalla (ja aikaisemmin) yleisiä olleita tapoja tarkoittavat ilmaukset olisivat kadonneet käytöstä.
   
 4. Hakro

  Hakro Senior Member

  Helsinki, Finland
  Finnish - Finland
  Juuri niin, Gavril. Ilmaukset häviävät ja niiden merkitykset muuttuvat usein hämmästyttävän nopeasti.

  Toisaalta, vaikka muinaisruotsalaisilla (ja ehkä myös suomalaisilla) on ollut kyseinen tapa, se ei vielä tarkoita, että sitä varten olisi ollut erityinen termi. Ainakaan en onnistunut löytämään ruotsinkielistä termiä, saati suomenkielistä.
   
 5. Määränpää

  Määränpää Senior Member

  Finnish
  Wikipedian mukaan ruotsinkielinen termi on envig. Minulle ei tule mieleen mitään suomen kielen sanaa, joka muistuttaisi sitä.
   
 6. Hakro

  Hakro Senior Member

  Helsinki, Finland
  Finnish - Finland
  Taas opin jotain uutta. Suomalais-ruotsalainen sanakirjani antaa kaksintaistelulle ainoastaan sanat tvekamp ja duell. Ruotsalais-suomalainen puolestaan tuntee sanan envig mutta kertoo sen merkitykseksi vain "kaksintaistelu".

  Sivumennen sanoen Lönnrotin suomalais-ruotsalainen sanakirja (1880) ei tunne sanaa kaksintaistelu ollenkaan.
   

Share This Page

Loading...