trojí okna vs tři okna (druhové číslovky)

< Previous | Next >

Jagorr

Senior Member
Russian, Belarusian
Předem děkuji za pozornost k danému zákeřnému (přinejmenším pro mě) tématu.

1) Jsou oba tvary stejně obvyklé? A co když mluvíme o osmi oknech / osmeru oknech?

2) Ma trojí okna stejný význam jako tři (rozdílných) okna? Nebo je to třeba neurčité množství oken, každé z kterých je sestaveno ze tří oken, tj. "trojí okno" X krát?

3) Peče se trojí chléb. - znamená 3 kusy pečiva, chléb je v jednotném čísle.

v našem paneláku jsem rozhodut jít jako jeden z dvaceti proti 33 hysterikům, kteří chtějí plastová okna a na vlastní náklady si nechat trojí okna svého bytu přesklít ...
Trojí okna, jež světlo do kaple přivádí ... - okno je ve množném čísle.

Proč?

4) A tvoří se množné číslo podstatných jmen po druhových číslovkách následujícím způsobem:
- dvojí, trojí + 1.pád mn.č.;
- čtvero ... desatero - 2.pád mn.č. ?
 
  • Ahoj,

    1) Jsou oba tvary stejně obvyklé? A co když mluvíme o osmi oknech / osmeru oknech?
    O: Rozhodně ne. Osm oken je současný jazyk. Osmero oken je přinejmenším bizarní :)

    2) Ma trojí okna stejný význam jako tři (rozdílná) okna? Nebo je to třeba neurčité množství oken, každé z kterých je sestaveno ze tří oken, tj. "trojí okno" X krát?
    O: Trojí okna jsou tři okna (Zde je třeba být trochu kreativní - pokud chci říct okno složené ze tří menších oken, tak bych to nazval Trojdílné okno)

    3a) Peče se trojí chléb. - znamená 3 kusy pečiva, chléb je v jednotném čísle.
    O: Pečou se tři chleby. :thumbsup:
    *"Trojí chléb" teprve čeká na svého tvůrce ;), protože myslím, že neexistuje...

    3b)v našem paneláku jsem rozhodut jít jako jeden z dvaceti proti 33 hysterikům, kteří chtějí plastová okna a na vlastní náklady si nechat trojí okna svého bytu přesklít ...
    Trojí okna, jež světlo do kaple přivádí ... - okno je ve množném čísle.
    Proč?
    O: Okna jsou v množném čísle, protože je jich jednoduše víc. Pokud dobře vím, tak trojí okna znamenají tři okna, ale proč někdo píše tímhle způsobem nechápu.

    4) A tvoří se množné číslo podstatných jmen po druhových číslovkách následujícím způsobem:
    - dvojí, trojí + 1.pád mn.č.;
    - čtvero ... desatero - 2.pád mn.č. ?
    O: Dvojí a trojí okna jsou 1.pád
    Čtvero, desatero knih, písní atd. Je 2.pád
     

    Jagorr

    Senior Member
    Russian, Belarusian
    Děkuji za odpovědi, Pavlouse !

    Z jakého důvodu jsou trojí okna ve množném, trojí chléb - v jednotném čísle?
     
    Děkuji za odpovědi, Pavlouse !

    Z jakého důvodu jsou trojí okna ve množném, trojí chléb - v jednotném čísle?
    Můj nejlepší tip je, že je to stylistický záměr (např. může se to rýmovat s něčím). Osobně bych tyto slova použil, kdybych psal o nějaké postavě, která zažívá dobrodružství třeba ve středověku. Text z našich pohádek: Za devatero horami, devatero řekami... (Překlad: Za devíti)*

    *sedmero horami - může být
     

    Jagorr

    Senior Member
    Russian, Belarusian
    Pokud je to jenom stylistický záměr, je gramaticky správně říct rovněž trojí chléby a trojí okno ?
     
    Pokud je to jenom stylistický záměr, je gramaticky správně říct rovněž trojí chléby a trojí okno ?
    Popravdě, pokud se chystáte psát nějaký historický román, tak to použijte. Jinak je to bezpředmětné ;), protože takhle opravdu nikdo nemluví!

    Psal jsem, že můj nejlepší tip je, že je to stylistický záměr.
    Pokud je z nějakého důvodu častější psát "trojí chléb", tak bych se toho držel.
    U "trojího okna" bych namítl, že je možno zaměnit s "trojitým oknem". A může vzniknout nedorozumění.
     
    < Previous | Next >
    Top