Ukrainian: Відміна

paulinawl

Member
Poland, polish
Привіт,

Чи хтось може мені помогти і одмінити кілька дієслів?

дивитися
я дивлюся
ти дивишся
він дивится

ми ?
ви ?
вони дивлятся

спати
я сплю
ти спиш
він спить

ми ?
ви ?
вони сплять

і ще зустріти ?

Дуже дякую :)
 
  • дивитися
    я дивлюся
    ти дивишся
    він дивиться

    ми дивимось
    ви дивитесь
    вони дивляться

    спати
    я сплю
    ти спиш
    він спить

    ми спимо
    ви спите

    вони сплять

    і ще зустріти ?
    я зустрічаю
    ти зустрічаєш
    він зустрічає

    ми зустрічаємо
    ви зустрічаєте
    вони зустрічають
     

    paulinawl

    Member
    Poland, polish
    дякую Mirynka, я забула м'якого знаку :) Тільку мені потрібне дієслово "Зустріти" а не "Зустрічати".

    Я хочу тільку знати чи це є добре?

    зустріти
    я зустріну
    ти зустрінеш
    він зустріне

    ми зустрінемо
    ви зустрінете
    вони зустрінуть

    дякую ще раз.
     

    papillon

    Senior Member
    Russian (Ukraine)
    і ще зустріти ?

    ...aле звертайте увагу на те що зустріти є дієслово доконаного виду (perfective verb) і не має теперішнього часу. Воно може бути тільки у майбуньому часі та мунулому.

    Я зустріну
    Ти зустрінеш
    Він/вона/воно зустріне
    Ми зустрінемо
    Ви зустрінете
    Вони зустрінуть

    EDIT: дуже добре, Paulinawl!
     

    paulinawl

    Member
    Poland, polish
    дякую Papillon, мені про це йшлося, я знаю що 'зустріти' це дієслово доконаного виду тому 'зустрічати' не було мені потрібне (sorry for my Ukrainian :p)

    Дякую вам
     
    Top