Ukrainian: розповсюдження або розширення

swintok

Senior Member
English - Canada
Доброго дня!

Знайшов це на веб-сторінці BBC:

Радіослухач Ігор просить пояснити відмінність між словами "поширення" і "розповсюдження". Ці слова мають відмінне значення в українській мові, а їх плутають ті, хто перебуває під упливом російської мови, де слово "распространение" має два значення, які по-різному перекладаємо українською мовою.

Розповсюджувати можна щось конкретне, наприклад, квитки, книги. А абстрактне - "поширення": поширювати знання, ідеї і т.д. Тому в текстах про ареали тварин, яких вивчає цей пан, доречним буде слово "поширення", а не "розповсюдження".

Це перший раз, що читаю про різницю у використанні цих двох слів. В Україні часто чув, що інформація, повідомлення, тощо розповсюджуються. Я думав, що ці слова просто синоніми з одинаковим значенням.

Чи хтось міг би підтвердити різницю у значенні цих слів із цитатами з літератури?

Дякую.
 
  • Hachi25

    Member
    Serbo-Croatian
    Не можу підтвердити цю різницю цитатами з літератури, але можу сказати, що мені здається, що її хтось вигадав. У словнику добре видно, що ці два дієслова функціонують як синоніми:
    1. розповсюджувати
    2. поширювати
     

    AileenKov

    New Member
    Ukrainian & Russian
    Доброго дня! :)
    Ось, пропоную означення з тлумачного словника:
    :arrow:Дієслово поширювати означає «збільшувати в обсязі, в масі чи просторі»:
    «Хто відкриває прийдешність нашому почуттю, той поширює межі вічності нашій душі» (Леся Українка);
    «Мабуть, ніде доцільна думка, свіжа ініціатива не поширюється з такою блискавичною швидкістю, як на фронті» (О. Гончар).

    :arrow:Дієслово розповсюджувати (розповсюджуватися) означає «розподіляти (розподілятися) по багатьох місцях чи скрізь, але не суцільною масою, а окремими предметами з маси»:
    «Зараз будемо вивчати, як бур’яни розповсюджують своє насіння» (О. Донченко);
    «Ми розповсюдили в нашому селі багато примірників Шевченкового «Кобзаря» (з живих уст).

    Як носій української мови, скажу, що деякі фрази просто дивно звучать, якщо замінити одне слово на інше. Ще приклади:
    розповсюджувати, розповсюджений — роздавати, розподіляти по багатьох місцях. Зазвичай мовиться про конкретні предмети.

    нап. розповсюджувати рекламні листівки

    поширювати, поширений — робити відомим, широко відомий; який часто трапляється. Зазвичай йдеться про абстрактні речі.
    нап. поширювати інформацію
    Також типова помилка може бути:
    Грип — розповсюджена хвороба. :cross:
    Грип — поширена хвороба. :tick:

    Успіхів вам. Смакуйте українську!
     

    Ukrainito

    Senior Member
    Ukrainian & Russian
    Доброго дня! :)
    Грип — розповсюджена хвороба. :cross:
    Грип — поширена хвороба. :tick:

    Однак "Академічний тлумачний словник української мови" наводить приклад уживання дієслова розповсюджувати також у значенні "Переносити, передавати (хвороби, епідемію і т. ін.).: [Ніна:] Як видно, білі миші не розповсюджують висипного тифу (Іван Кочерга, II, 1956, 285).
    Джерело
     
    Top