"valittaa" tarkoittavia verbejä

n8abx9

Senior Member
German - Germany
 1. valittaa
 2. päivitellä
 3. voivotella
 4. vaikertaa
 5. vaikeroida
 6. surkutella
 7. ruikuttaa
 8. purnata
 9. nalkuttaa
 10. narista
 11. marista
 12. harmitella
 13. motkottaa
 14. jäkättää
Mitä eroja näillä verbeillä on merkityksissään ja tyyleissään?
 
 • Maunulan Pappa

  Member
  Finnish
  Syntyperäisen suomenkielisen intuitiivisia näkemyksiä:

  Valittaa voi tarkoittaa ainakin kolmea asiaa: (1) ilmaista kipua spontaanisti ääntelemällä: onnettomuuden uhri valitti hiljaa, (2) ilmaista tyytymättömyyttään johonkin asiaan: hän valitti jatkuvasti miehensä pukeutumisesta, (3) ilmaista tyytymättömyytensä jostakin viranomaisen tms. päätöksestä ja vaatia sen muuttamista: jos olet tyytymätön tähän päätökseen, voit valittaa siitä kahden viikon kuluessa.

  Vaikertaa ja vaikeroida tarkoittavat samaa kuin valittaa-verbin merkitys 1. Hän vaikeroi tuskissaan.

  Päivitellä tarkoittaa ihmetellä ääneen jotakin asiaa, esittää hämmästyneitä kommentteja. Päivittely on luonteeltaan negatiivista (kuten valittaa-sanan merkitys 2), mutta se keskittyy enemmän asian ihmettelyyn kuin sen kritisointiin.

  Voivotella ja harmitella tarkoittavat suunnilleen samaa kuin valittaa-verbin merkitys 2. Niihin sisältyy ajatus siitä, että asia ei ole kovin vakava, tai ainakaan siihen ei suhtauduta kovin vakavasti. Ei tämä asia voivottelemalla muuksi muutu.

  Surkutella poikkeaa noista niin, että sillä ilmaistaan mielipahaa ennen kaikkea jonkun toisen kohtaamasta ikävästä asiasta. Siihen saattaa sisältyä ajatus siitä, että surkuttelija voisi halutessaan tehdä jotain muutakin asian hyväksi, mutta ei tee. Älä siinä surkuttele pakolaisten kohtaloa, tee jotain konkreettista heidän hyväkseen! Huom: surkutella-verbin objektina voi olla paitsi ikävä asia, myös se henkilö, joka sen on kokenut: Turha häntä on surkutella, itse hän on ongelmansa aiheuttanut.

  Ruikuttaa, purnata, narista ja marista tarkoittavat suunnilleen samaa kuin valittaa-verbin merkitys 2, mutta näitä sanoja käyttämällä puhuja ilmaisee, että pitää tuota valittamista turhana tai liioiteltuna ja että se ärsyttää häntä. En jaksa kuunnella hän jatkuvaa narinaansa.

  Nalkuttaa, motkottaa ja jäkättää tarkoittavat sitä, että tyytymättömyys ilmaistaan suoraan sen kohteena olevalle henkilölle (eli syytetään tai moititaan toista ihmistä jostakin), ja että sitä tehdään jatkuvasti tai toistuvasti. Nalkuttava vaimo on klisee miestään jatkuvasti arvostelevasta, teräväkielisestä naisesta.

  Tyyli- ja vivahde-eroja on kaikkien noiden ryhmien sisälläkin, mutta ne ovat jo hyvin pieniä ja tilanne- ja henkilökohtaisiakin.
   
  Last edited:

  kulkuri

  New Member
  Jännä juttu sinänsä, että suomessa on niin monta sanaa valittamiselle :)

  Lisäisin tähän listaan vielä upean verbin marmattaa. Se on merkitykseltään hyvin läheinen esim. yllä mainituille verbeille nalkuttaa tai jäkättää. Valittaa voi yhdestä asiasta, mutta marmattaminen on enemmänkin toistuvaa, ja sillä on kohde, kuten Maunulan Pappa osuvasti totesi: Naapurin rouva marmattaa jatkuvasti remontista. Tee jotain äläkä marmata. Jotain se marmatti taas, en jaksanut jäädä kuuntelemaan.
   

  n8abx9

  Senior Member
  German - Germany
  Kiitos paljon! On niistä enemmänkin: mankua, nurista, hurista

  Tänään oli Hesarissa otsikkona: "Vapaavuori suomii tapaa, jolla ministeri Kiuru kutsui kokouksen koolle." - josta opin verbin "suomia", joka tarkoittaa Kielitoimiston sanakirjan mukaan sekä lyömistä että valittamista että ivaamista.
   

  kulkuri

  New Member
  Ole hyvä! Tässä HS:n artikkelin yhteydessä verbi suomia viittaa enemmänkin arvostelemiseen tai moittimiseen (voi olla ivaamistakin), ei ehkä niinkään suoranaiseen valittamiseen.
   
  Top