Van-e két szó a monológra?

< Previous | Next >
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Főnévi alakban nem jön automatikusan, de az igei "magában beszél" megfelelő lehet bizonyos esetekre. (Sajnos gyakran olyan mellékíze van, hogy a beszélő nem teljesen normális, úgyhogy ez is behatárolja az irodalmi használatot.:))
  Hamlet esetében például monológnak hívjuk a híres "lenni vagy nem lenni"-kezdetű elmélkedését, tehát arra saccolok, hogy valószínűleg - ha lenne is rá pontosabb kifejezés - a szakirodalom sem használ nagyon mást. (Különben a normál angolban is a monologue-ot használják ebben az esetben is leginkább.)

  A tépelődés - tudomásom szerint - nem kifejezetten irodalomtudományi kategória, ráadásul azt könnyen megtehetjük magunkban, kimondott szavak nélkül is.
   
  Last edited:

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Nem vagyok szakértő az irodalomtudományban (még véletlenül sem :)), de egyetértek Zsannával, t.i. Hamlet esetében a monológ a használatosabb más nyelvekben is (legalábbis eddigi tapasztalataim szerint).

  A Spanyol Királyi Akadémia szótára szerint a "soliloquio" definíciója k.b. "elmélkedés hangosan és egyedül". A Googleban mind a kettő előfordul, Hamlet esetében a "monólogo de Hamlet" sokkal gyakrabban mint a "soliloquio de Hamlet". Tény viszont, hogy mindkettőt használják, ami számomra ujdonság ...
   

  franknagy

  Senior Member
  Egy kis szillogizmus.
  Hamlet "Lenni vagy ne lenni" monológja előreviszi-e a cselekményt?

  • Ha igen, akkor fölösleges a "monólogo" és a "soliloquio" megkülönböztetése.
  • Ha nem,
   • akkor minek írta bele Shakespeare a drámába?
    • Talán azért, mert a színházigazgató kikötötte, hogy hány órás legyen az előadás?
    • Vagy azért mert Dárdarázó nem a "loquo"=beszél latin szóból, hanem a "loco"=őrült spanyol szó jutott az eszébe a "soliloquy"-ról.
   • akkor nem vesztett semmit a magyar nyelv azzal, hogy csak a "monológ" szót ismeri.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Szerintem a két szó meglétének oka nem abban áll, hogy előre viszi-e egy mű cselekményét (stb. stb., aminek eldöntése egyébként sem fórumunk feladata), hanem abban, hogy pl. az angolban (de a spanyolban és a franciában is) mást jelentenek.

  Lehet, hogy érdemes megjegyezni: nem gyakran használt szó.
   

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Az említett Spanyol Királyi Akadémia szótára szerint a monológus:

  1. m. soliloquio.
  2. m. Especie de obra dramática en que habla un solo personaje.

  Magyarul kb.: Egy drámai műfaj, amelyben egyetlen személy(iség) beszél

  Az olasz Treccani féle szótár példákat is említ, de a drámai műfaj kifejezést ez is csak a monologo szónál említi, a soliloquio-nál nem (úgy, mint a spanyol). Nekem ebből az jön ki, hogy e két szónak az értelme átfedi egymást, de drámai mű esetében csak a monológus használatos (legalábbis a spanyolban és az olaszban). Ennek van "logikája" is, mivel a latin eredetű szavakat inkább "szószerint" értik, míg az irodalmi/költészeti/színpadi stb ... terminológia a latinban (következésképpen a spanyolban és az olaszban is) szinte kivétel nélkül görög eredetű.
   
  Last edited:
  < Previous | Next >
  Top