Varacsk

< Previous | Next >
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Találtam egy érdekes oldalt, de nem tudom, mennyire megbízható. Ezt írja:
    (var-acs-k-os) mn. tt. varacskos-t, v. ~at, tb. ~ak. Varacsokkal rakott; néhutt: dorozmás. Varacskos béka. Más képeztetéssel: varangyos. Mondják némely terményekről is: varacskos burgonya, tök, dinnye, uborka, azaz bibircsós héju.

    Ez az oldal (megbízható) megerősíteni látszik a fentieket:
    A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a varangy szóban avar ’hegedő seb, sebhely’ szót ismerhetjük fel. Ennek legkorábbi adatolt jelentése ’az állati bőrfelület színben is elütő, kiemelkedő foltja; bibircsók’. Ennek kicsinyítő képzős alakja a varacs, varacsk, ebből Hasonló n-betoldást figyelhetünk meg agöröngy, konty vagy a rongy szavakban.fejlődtek az n-nel bővülő, illetve gy, ty, c, dzs-végű változatok: a 18-19. században avaracsos, varancsos, varancos, varandzsos, varatykos, varanckos stb. változatok is előfordulnak.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    A Zaicz féle etimológiai szótár szerint:

    varangy [1788] Származékszó. Az azonos jelentésű, már nem élő varacs [1395 k. (?), 1758] formából keletkezett cs > gy
    hangváltozással, illetőleg n járulékhang betoldásával, vö. göröngy, rongyos. A varacs a var szó származéka ... A nyelvjárási varacsk [1577 k.] -k szóvége kicsinyítő képző ... Jelentéstanilag e szavak a var alapszó ’állati bőrfelület bibircsókja’ jelentéséhez kapcsolódnak.
     
    < Previous | Next >
    Top