vazze

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by sdcp, Aug 27, 2009.

 1. sdcp Senior Member

  Hungarian, Slovakia
  Sziasztok!

  Mit jelent a vazze?

  Köszönöm ;)
   
 2. Encolpius

  Encolpius Senior Member

  Praha (Prague)
  magyar (Hungarian)
  A vazze Gálvölgyi János szalonképes verziója a Baszd meg!-re.
  A show-jában gyakran elhangzik.
   
 3. Zsuzsu Senior Member

  Budapest, Hungary
  Hungarian
  Hello!

  Úgy van, ahogy Encolpius írja, de nem hinném, hogy Gálvölgyi találta volna ki - elég sokan használják, meglehetősen régóta.:)
   
 4. Ateesh6800 Senior Member

  Hungary
  Hungarian
  Elég vicces a dolog, de valós fonetikai jelenséget tükröz:

  (1) A 'd' előtt az 'sz' zöngéssé hasonul: baszd meg => [bazdmeg]
  (2) A mássalhangzó-torlódás miatt a 'd' kiesik: [bazdmeg] => [bazmeg]
  (3) A kifejezetten hanyag ejtésben az 'm' hasonul a 'z'-hez: [bazmeg] => [bazzeg]
  (4) A kifejezetten hanyag ejtésben a szó végi 'g' réshanggá, torokhanggá válik, majd lekopik: [bazzeg] => [bazzeγ] => [bazze']

  És itt egy érdekes dolog jön:

  (5) A teljesen artikulálatlan, renyhe, alkoholos befolyásoltságú beszédben a szó eleji 'b' zárhangból réshanggá válik [bazzeγ, bazze'] => [βazzeγ, βazze']

  Ezt a nyelvtudatos beszélők egymás beszédében észlelik, de mivel a magyarban ma nincs mód a [β] hang írására, hol v-vel, hol w-vel írják: [wazze, vazze].

  A dolog itt nem áll meg: [vazz], sőt, [azze], [azz], [ázze], [ázz] változat is.

  A fenti levezetés valamennyi átmeneti alakját lehet hallani nem nyelvtudatos beszélőktől (azaz olyanoktól, akik simány csak renyhén ejtik, és nem poénkodni próbálnak). De az igazán érdekes az, hogy a nyelvtudatos, nyelvi humorral sokszor élő urbánus ifjúsági kultúra már nem elsősorban a renyhe, artikulálatlan kiejtés miatt használja ezeket az alakokat, hanem az irónia, a humor forrásaként.

  Azaz immár a nyelvi reflexió is szerepet játszik az olyan alakok elterjedésében, mint a wazz, üázz (ez is a szó eleji 'b' zárhang renyhe réshanggá, sőt, magánhangzóvá válását tükrözi!), ázze, satöbbi. Erre harapott rá Gálvölgyi is.
   
 5. ib343 Member

  USA
  Hungarian
  Eléggé alaposak a fenti leírások. Én hozzáfűzném azt, hogy ez még egy eufemizmus is, azaz, ha direkt nem akarsz káromkodni. Például Gálvölgyi is azért mondja ezt, hogy ne legyen káromkodás a műsorában.

  Szóval azon túl, hogy lazaság és felváltva használják a "baszd meg"-gel, akkor is használják, ha direkt nem akarnak káromkodást használni.

  Ilyen még a "basszus" vagy "basszuskulcs" is.
   
 6. Ateesh6800 Senior Member

  Hungary
  Hungarian
  Igen, eufémizmusként is kiválóan működik, mint az angolban a "funk" vagy a "friggin'", példának okáért. :) De pl. az "Az iskoláját!" is régi magyar eufémizmus az istenkáromlás helyett ("Az isten b...!"). Szóval nem csak "a mai fiatalok" ügyködését látjuk. :D
   
 7. betabeta1 New Member

  Hun - hun
  A vazze- már 2007-2008 óta használt szó egyes fórumokon. (pl MSN, Chat .hu). Furcsa gvölgyinek tulajdonítani. Bár én nem lennék büszke erre a "találmányra", mert ma már semmivel sem hangzik jobban, mint a "bazdmeg". Sőt, még "cikibb" is. Végül is már a :warning:"bazd meg" is egyfajta eufemizmus, ugyanis nem mondja ki, hogy mit. (ugyebár a :warning:k. anyádat természetesen.)
   
  Last edited by a moderator: Nov 28, 2012
 8. Akitlosz Senior Member

  Hungary
  Hungarian
  Egyetértve az összes előttem szólóval, annyit tennék hozzá, hogy a módosult alakokra nem csupán a hanyag ejtés, és az alkoholos befolyásoltság a magyarázat, bár az is mindenképpen, hanem mindezeken felül a szalonképes káromkodásra való igény jelentkezése is egyesekben.
  Azaz akarnak is káromkodni, meg nem is, ezért áthidaló megoldásként ilyen tompított alakokat használnak.
  Annyira nem bátrak már, hogy kimondják: :warning:baszd meg!, de annyira meg még nem jól neveltek, hogy ne mondjanak helyette semmit.

  A szó másodlagos szerepe a káromkodás mellett amúgy is a töltelékképzés. Akik beszélni akarnak, de nem igazán tudnak mit mondani, ők rakják tele a beszédjüket ezzel a kifejezéssel.
   
  Last edited by a moderator: Dec 14, 2012
 9. marcus25 New Member

  english- australian
  hangzik mint egy contortonist a circusban. Sorry.
   
 10. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Hello marcus25 and welcome to our forum,

  Well, this is linguistics. Nobody said it was easy!;)
   
 11. marcus25 New Member

  english- australian
  Fair enough, I stand corrected.
  I still think the explanation is too far fetched and convoluted but since my Hungarian is practically non existent I'll refrain from further comments.
  I saw a cartoon on an other forum using this word but could not find it in my dictionary, that's all.
  Thank you.
   
  Last edited: May 29, 2013

Share This Page

Loading...