veelal / meestal

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by fas_et_nefas, Nov 10, 2012.

 1. fas_et_nefas Member

  Nederland
  Austrian German
  Is er een verschil tussen "veelal" en "meestal". Ik bedoel als ik naar de samenstelling van deze woorden kijk, dan zou toch eigenlijk "meest-al" nog "vaker" zijn dan "veel-al". Maar bestaat deze onderscheiding in hededaags Nederlands of worden allebij woorden gelijk gebruikt voorzover ze "heel vaak" betekenen?

  Bij voorbaat bedankt voor jullie antwoorden,
  fas_et_nefas

  P.S. Ik ben heel blij dat ik dit forum heb gevonden, hier kan ik tegelijkertijd navragen en mijn geschreven Nederlands oefenen:).
   
 2. Peterdg

  Peterdg Senior Member

  Belgium
  Dutch - Belgium
  Er zal wel een klein verschil inzitten, maar voor mij is het erg subtiel. Ik ben even in van Dale gaan kijken, en die zegt:

  "veelal": gewoonlijk, doorgaans.
  "meestal": in de meeste gevallen, zeer dikwijls, bijna altijd.

  wat dus bijna op hetzelfde neerkomt als je het mij vraagt.

  Nu is het volgens mij wel zo dat in de spreektaal "meestal" veel frequenter voorkomt dan "veelal" (toch hier in België).
   
 3. Couch Tomato

  Couch Tomato Senior Member

  Russian & Dutch
  Ik ben het eens met Peterdg. Meestal is volgens mij ook frequenter dan veelal in de spreektaal.
   
 4. fas_et_nefas Member

  Nederland
  Austrian German
  Bedankt voor jullie antwoorden, Peterdg en Couch Tomato. Geen groot verschil ergo. Misschien moet ik mij ook een "Van Dale" kopen, dan zou ik zulke vragen zelf kunnen nakijken:).
   
 5. Thomas14 New Member

  Dutch
  De betekenis is in dezen niet zozeer verschillend als wel het gebruik ervan. 'Meestal' wordt inderdaad meestal/veelal gebruikt in de spreektaal in Nederland (ik weet niet hoe dat zit in België), terwijl 'veelal' in mijn optiek vaker wordt gebruikt in de formele taal/schrijftaal.
   

Share This Page

Loading...