My question is, do similar verbs with a vowel before the -n- exist outside East Slavic, and which form they take? I've found them in Polish: stuknąć — stukanąć, jebać — jebanąć (with a, not o), but what about other languages? I am especially interested in the quality of that vowel.
stukać
— stuknąć, jebać — jebnąć
The only word with "-anąć" I've found is:
stanąć,stanięto,stanąwszy,[ORZ],[przy],stanę,staniesz,stanie,*,staniemy,staniecie,staną,[prze],stanąłem,stanęłam,stanąłeś,stanęłaś,stanął,stanęła,stanęło,*,stanęliśmy,stanęłyśmy,stanęliście,stanęłyście,stanęli,stanęły,[ROZ],+,stań,+,*,stańmy,stańcie,+,[PRZ],stanąłbym,stanęłabym,stanąłbyś,stanęłabyś,stanąłby,stanęłaby,stanęłoby,*,stanęlibyśmy,stanęłybyśmy,stanęlibyście,stanęłybyście,stanęliby,stanęłyby,|
Words with "-onąć" are:
chłonąć,chłonięto,chłonąc,[ORZ],[ter],chłonę,chłoniesz,chłonie,*,chłoniemy,chłoniecie,chłoną,[prze],chłonąłem,chłonęłam,chłonąłeś,chłonęłaś,chłonął,chłonęła,chłonęło,*,chłonęliśmy,chłonęłyśmy,chłonęliście,chłonęłyście,chłonęli,chłonęły,[ROZ],+,chłoń,+,*,chłońmy,chłońcie,+,[PRZ],chłonąłbym,chłonęłabym,chłonąłbyś,chłonęłabyś,chłonąłby,chłonęłaby,chłonęłoby,*,chłonęlibyśmy,chłonęłybyśmy,chłonęlibyście,chłonęłybyście,chłonęliby,chłonęłyby,|
płonąć,płonięto,płonąc,[ORZ],[ter],płonę,płoniesz,płonie,*,płoniemy,płoniecie,płoną,[prze],płonąłem,płonęłam,płonąłeś,płonęłaś,płonął,płonęła,płonęło,*,płonęliśmy,płonęłyśmy,płonęliście,płonęłyście,płonęli,płonęły,[ROZ],+,płoń,+,*,płońmy,płońcie,+,[PRZ],płonąłbym,płonęłabym,płonąłbyś,płonęłabyś,płonąłby,płonęłaby,płonęłoby,*,płonęlibyśmy,płonęłybyśmy,płonęlibyście,płonęłybyście,płonęliby,płonęłyby,|
tonąć,tonięto,tonąc,[ORZ],[ter],tonę,toniesz,tonie,*,toniemy,toniecie,toną,[prze],tonąłem,tonęłam,tonąłeś,tonęłaś,tonął,tonęła,tonęło,*,tonęliśmy,tonęłyśmy,tonęliście,tonęłyście,tonęli,tonęły,[ROZ],+,toń,+,*,tońmy,tońcie,+,[PRZ],tonąłbym,tonęłabym,tonąłbyś,tonęłabyś,tonąłby,tonęłaby,tonęłoby,*,tonęlibyśmy,tonęłybyśmy,tonęlibyście,tonęłybyście,tonęliby,tonęłyby,|
wionąć,wionięto,wionąc,[ORZ],[ter],wionę,wioniesz,wionie,*,wioniemy,wioniecie,wioną,[prze],wionąłem,wionęłam,wionąłeś,wionęłaś,wionął,wionęła,wionęło,*,wionęliśmy,wionęłyśmy,wionęliście,wionęłyście,wionęli,wionęły,[ROZ],+,wioń,+,*,wiońmy,wiońcie,+,[PRZ],wionąłbym,wionęłabym,wionąłbyś,wionęłabyś,wionąłby,wionęłaby,wionęłoby,*,wionęlibyśmy,wionęłybyśmy,wionęlibyście,wionęłybyście,wionęliby,wionęłyby,|
zionąć,zionięto,zionąc,[ORZ],[ter],zionę,zioniesz,zionie,*,zioniemy,zioniecie,zioną,[prze],zionąłem,zionęłam,zionąłeś,zionęłaś,zionął,zionęła,zionęło,*,zionęliśmy,zionęłyśmy,zionęliście,zionęłyście,zionęli,zionęły,[ROZ],+,zioń,+,*,ziońmy,ziońcie,+,[PRZ],zionąłbym,zionęłabym,zionąłbyś,zionęłabyś,zionąłby,zionęłaby,zionęłoby,*,zionęlibyśmy,zionęłybyśmy,zionęlibyście,zionęłybyście,zionęliby,zionęłyby,|
Words with "-onić" are:
bronić,broniono,broniąc,[ORZ],[ter],bronię,bronisz,broni,*,bronimy,bronicie,bronią,[prze],broniłem,broniłam,broniłeś,broniłaś,bronił,broniła,broniło,*,broniliśmy,broniłyśmy,broniliście,broniłyście,bronili,broniły,[ROZ],+,broń,+,*,brońmy,brońcie,+,[PRZ],broniłbym,broniłabym,broniłbyś,broniłabyś,broniłby,broniłaby,broniłoby,*,bronilibyśmy,broniłybyśmy,bronilibyście,broniłybyście,broniliby,broniłyby,|
chronić,chroniono,chroniąc,[ORZ],[ter],chronię,chronisz,chroni,*,chronimy,chronicie,chronią,[prze],chroniłem,chroniłam,chroniłeś,chroniłaś,chronił,chroniła,chroniło,*,chroniliśmy,chroniłyśmy,chroniliście,chroniłyście,chronili,chroniły,[ROZ],+,chroń,+,*,chrońmy,chrońcie,+,[PRZ],chroniłbym,chroniłabym,chroniłbyś,chroniłabyś,chroniłby,chroniłaby,chroniłoby,*,chronilibyśmy,chroniłybyśmy,chronilibyście,chroniłybyście,chroniliby,chroniłyby,|
dzwonić,dzwoniono,dzwoniąc,[ORZ],[ter],dzwonię,dzwonisz,dzwoni,*,dzwonimy,dzwonicie,dzwonią,[prze],dzwoniłem,dzwoniłam,dzwoniłeś,dzwoniłaś,dzwonił,dzwoniła,dzwoniło,*,dzwoniliśmy,dzwoniłyśmy,dzwoniliście,dzwoniłyście,dzwonili,dzwoniły,[ROZ],+,dzwoń,+,*,dzwońmy,dzwońcie,+,[PRZ],dzwoniłbym,dzwoniłabym,dzwoniłbyś,dzwoniłabyś,dzwoniłby,dzwoniłaby,dzwoniłoby,*,dzwonilibyśmy,dzwoniłybyśmy,dzwonilibyście,dzwoniłybyście,dzwoniliby,dzwoniłyby,|
gonić,goniono,goniąc,[ORZ],[ter],gonię,gonisz,goni,*,gonimy,gonicie,gonią,[prze],goniłem,goniłam,goniłeś,goniłaś,gonił,goniła,goniło,*,goniliśmy,goniłyśmy,goniliście,goniłyście,gonili,goniły,[ROZ],+,goń,+,*,gońmy,gońcie,+,[PRZ],goniłbym,goniłabym,goniłbyś,goniłabyś,goniłby,goniłaby,goniłoby,*,gonilibyśmy,goniłybyśmy,gonilibyście,goniłybyście,goniliby,goniłyby,|
kapłonić,kapłoniono,kapłoniąc,[ORZ],[ter],kapłonię,kapłonisz,kapłoni,*,kapłonimy,kapłonicie,kapłonią,[prze],kapłoniłem,kapłoniłam,kapłoniłeś,kapłoniłaś,kapłonił,kapłoniła,kapłoniło,*,kapłoniliśmy,kapłoniłyśmy,kapłoniliście,kapłoniłyście,kapłonili,kapłoniły,[ROZ],+,kapłoń,+,*,kapłońmy,kapłońcie,+,[PRZ],kapłoniłbym,kapłoniłabym,kapłoniłbyś,kapłoniłabyś,kapłoniłby,kapłoniłaby,kapłoniłoby,*,kapłonilibyśmy,kapłoniłybyśmy,kapłonilibyście,kapłoniłybyście,kapłoniliby,kapłoniłyby,|
kłonić,kłoniono,kłoniąc,[ORZ],[ter],kłonię,kłonisz,kłoni,*,kłonimy,kłonicie,kłonią,[prze],kłoniłem,kłoniłam,kłoniłeś,kłoniłaś,kłonił,kłoniła,kłoniło,*,kłoniliśmy,kłoniłyśmy,kłoniliście,kłoniłyście,kłonili,kłoniły,[ROZ],+,kłoń,+,*,kłońmy,kłońcie,+,[PRZ],kłoniłbym,kłoniłabym,kłoniłbyś,kłoniłabyś,kłoniłby,kłoniłaby,kłoniłoby,*,kłonilibyśmy,kłoniłybyśmy,kłonilibyście,kłoniłybyście,kłoniliby,kłoniłyby,|
płonić,płoniono,płoniąc,[ORZ],[ter],płonię,płonisz,płoni,*,płonimy,płonicie,płonią,[prze],płoniłem,płoniłam,płoniłeś,płoniłaś,płonił,płoniła,płoniło,*,płoniliśmy,płoniłyśmy,płoniliście,płoniłyście,płonili,płoniły,[ROZ],+,płoń,+,*,płońmy,płońcie,+,[PRZ],płoniłbym,płoniłabym,płoniłbyś,płoniłabyś,płoniłby,płoniłaby,płoniłoby,*,płonilibyśmy,płoniłybyśmy,płonilibyście,płoniłybyście,płoniliby,płoniłyby,|
ronić,roniono,roniąc,[ORZ],[ter],ronię,ronisz,roni,*,ronimy,ronicie,ronią,[prze],roniłem,roniłam,roniłeś,roniłaś,ronił,roniła,roniło,*,roniliśmy,roniłyśmy,roniliście,roniłyście,ronili,roniły,[ROZ],+,roń,+,*,rońmy,rońcie,+,[PRZ],roniłbym,roniłabym,roniłbyś,roniłabyś,roniłby,roniłaby,roniłoby,*,ronilibyśmy,roniłybyśmy,ronilibyście,roniłybyście,roniliby,roniłyby,|
stronić,stroniono,stroniąc,[ORZ],[ter],stronię,stronisz,stroni,*,stronimy,stronicie,stronią,[prze],stroniłem,stroniłam,stroniłeś,stroniłaś,stronił,stroniła,stroniło,*,stroniliśmy,stroniłyśmy,stroniliście,stroniłyście,stronili,stroniły,[ROZ],+,stroń,+,*,strońmy,strońcie,+,[PRZ],stroniłbym,stroniłabym,stroniłbyś,stroniłabyś,stroniłby,stroniłaby,stroniłoby,*,stronilibyśmy,stroniłybyśmy,stronilibyście,stroniłybyście,stroniliby,stroniłyby,|
trwonić,trwoniono,trwoniąc,[ORZ],[ter],trwonię,trwonisz,trwoni,*,trwonimy,trwonicie,trwonią,[prze],trwoniłem,trwoniłam,trwoniłeś,trwoniłaś,trwonił,trwoniła,trwoniło,*,trwoniliśmy,trwoniłyśmy,trwoniliście,trwoniłyście,trwonili,trwoniły,[ROZ],+,trwoń,+,*,trwońmy,trwońcie,+,[PRZ],trwoniłbym,trwoniłabym,trwoniłbyś,trwoniłabyś,trwoniłby,trwoniłaby,trwoniłoby,*,trwonilibyśmy,trwoniłybyśmy,trwonilibyście,trwoniłybyście,trwoniliby,trwoniłyby,|
wałkonić,wałkoniono,wałkoniąc,[ORZ],[ter],wałkonię,wałkonisz,wałkoni,*,wałkonimy,wałkonicie,wałkonią,[prze],wałkoniłem,wałkoniłam,wałkoniłeś,wałkoniłaś,wałkonił,wałkoniła,wałkoniło,*,wałkoniliśmy,wałkoniłyśmy,wałkoniliście,wałkoniłyście,wałkonili,wałkoniły,[ROZ],+,wałkoń,+,*,wałkońmy,wałkońcie,+,[PRZ],wałkoniłbym,wałkoniłabym,wałkoniłbyś,wałkoniłabyś,wałkoniłby,wałkoniłaby,wałkoniłoby,*,wałkonilibyśmy,wałkoniłybyśmy,wałkonilibyście,wałkoniłybyście,wałkoniliby,wałkoniłyby,|
And some perfective versions of them.
I suspect "-on-" is a part of a word core here.