veszt, veszít

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok!

Szerintetek mi a különbség a veszteni és a veszíteni igék között?

Példák:
Elvesz(í)tettem a pénztárcámat.
Elveszt(í)ették a háborút.
Elvesz(í)tette a játszmát.
XY a ruletten mindig vesz(í)t.
 
  • AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Szia!

    Nem tudom, van-e valami hivatalos szabály a két igealakra vonatkozóan, de "zsigerből" azt mondanám, hogy az első három mondatnál nincs lényeges különbség.
    A negyediknél én csak a "veszít" alakot érzem természetesnek, talán mert itt a nyelvtani szerkezet is más: az igét nem követi tárgy.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Érdekes, nekem a 2. és 3. mondatnál van olyan érzésem, hogy az elveszít alak egy kicsit furcsa, mert az a jelentése, hogy "otthagy, ottfelejt valahol" kiérezhető, viszont nem illik ahhoz, amit a mondatok ki akarnának fejezni. (Bár nem dominánsan, csak a mondatot többször "megcsócsálva". o_O )
    A 4. mondatban nekem mindkettő változat elfogadható (mint ahogy az 1.-ben is), csak a kiejtés miatt tűnik könnyebbnek a hosszabb, veszít forma.
     
    < Previous | Next >
    Top