vyvolaný

Jagorr

Senior Member
Russian, Belarusian
Má slovo vyvolaný rozšířený význam? Respektivě co tento popis znamená v následující větě?

Milé tanečnice, milí tanečnici, fotograf jde s hlášením, že máme vyvolanou skupinovou fotografii. Není rozhodně ideální a je dobře, že tam byl i "hi-tech" fotoaparát, ale má to zajímavý nádech historie.
 
  • Onyx18

    Senior Member
    Czech
    Před nástupem digitálních fotoaparátů to probíhalo následovně: musel jste si jít do obchodu koupit film, vložit ho do foťáku, nafotit všechna políčka, film vyndat a nechat si jít "vyvolat" fotky do obchodu (předpokládám, že to víte, jen zasazuju text do kontextu ;)).
    "Vyvolat" tedy v tomhle případě znamená, že fotograf z filmu "vyvolal" fotky, aby si je ostatní mohli prohlédnout.
    Co se týče druhého významu slova "vyvolat", napadá mě ten ze školních lavic: učitel žáka "vyvolá" k tabuli, aby ho mohl vyzkoušet z dané látky.
    Taky byste mohl do světa "vyvolat" novou informaci (synonymum pro tohle slovo by bylo "vykřičet"). Já osobně bych v tomhle kontextu slovo "vyvolat" nepoužil, protože mi to zní divně. o_O
     
    Top