We hebben dringend betere en robustere klimaatcrisis-terminologie nodig

eno2

Senior Member
Dutch-Flemish
Hallo,
We hebben dringend betere en robustere klimaatcrisis terminologie nodig en mensen die dat kunnen munten en propageren en de hoofdredacteur van the Guardian Katherine Viner is er mee begonnen :thumbsup:

Alleen zal het in het Nederlands niet zo gemakkelijk zijn. Ik zal erover posten hier wanneer er betrekking op hebbende dingen in de media opduiken. . Alle medewerking is welkom.

Te beginnen met de vijf hier genoemde:

Use climate emergency, crisis or breakdown instead of climate change
Huge-scale and immediate action is needed to slash emissions but they are still going up – that’s an emergency or crisis. Extreme weather is increasing and climate patterns established for millennia are changing – hence breakdown.
Use global heating instead of global warming
Global heating is more scientifically accurate … Greenhouse gases form an atmospheric blanket that stops the sun’s heat escaping back to space.
Use wildlife instead of biodiversity
Biodiversity is not a common or well understood term, and is a bit clinical when you are talking about all the creatures that share our planet.
Use fish populations instead of fish stocks
This change emphasises that fish do not exist solely to be harvested by humans – they play a vital role in the natural health of the oceans. (even bigger fish are captured and slaughtered in tons, they're not even considered individuals)
Use climate science denier or climate denier instead of climate sceptic
Very few experts are, in good faith, truly sceptical of climate science, or of the necessity for strong climate action. Those arguing against it are denying the overwhelming evidence that the climate crisis exists
Ik gebruik al lang het woord klimaatnegationisten voor climate sceptics en klimaatverhitting voor klimaatopwarming, en klimaatcrisis. Wat vind je van Klimaatcrash? Lijkt me nog wat sterker dan klimaatcrisis en gezien de nooit eerder voorgekomen snelheid van de klimaatverhitting: niet overdreven. Vispopulaties ipv visbestanden?

Met wildlife<=> biodiversity heb ik een beetje problemen... Wij hebben geen compact woord voor wildlife = wilde dieren en je kan 'biodiversiteit niet vervangen door 'wilde dieren' in een zin.

PS: Voor mij is Trump een klimaatterrorist. Maar dat zal je binnenkort nog niet in de 'fake media' lezen...
 
Last edited:
  • < Previous | Next >
    Top