widne mieszkanie

zaffy

Senior Member
Polish
Przeglądałem ogłoszenia mieszkań na wynajem i natknąłem się na to ogłoszenie, gdzie mieszkanie zostało opisane jako "widne". Pierwszy raz się spotykam z takim określeniem. Czy dla was to jest normlane określenie?

1663419824095.png

• Jak najbardziej normalne. "W pokoju było widno." Co w tym dziwnego?
    To, że użyłeś przysłówka. :) Ja też tak mówię. W opisie jest przymiotnik. Tu w Krakowie forma niespotykana, przynajmniej dla mnie. Ja bym powiedział "jasne mieszkanie".

Absolutnie zrozumiałe słowo, tak w formie przysłówkowej jak i przymiotnikowej.

Niby kojarzy mi się z „jasnym” (często wyliczane jednym tchem z „widnym”), ale im dłużej sobie myślę o obu, tym bardziej czuję, że niosą one dla mnie inne konotacje. „Jasne” mieszkanie sugeruje dużo wpadającego światła na jasne ściany, czyli bardziej kolorystyka. Z kolei „widne” mieszkanie kojarzy mi się również (być może błędnie) z jakiegoś rodzaju przestronnością. W szczególności mam ochotę wyjrzeć przez okno i popatrzeć na zewnątrz – widok ściany w odległości 10m zapewne spowodowałby, że nie chciałbym nazwać mieszkania widnym (chociaż mógłbym nazwać je jasnym).

Abstrahując nieco od powyższych idiosynkratyzmów, mieszkanie może być w moim odczuciu do pewnego stopnia widne (światło zewnętrzne), ale nie musi być jasne (kolorystyka pomieszczeń).

Back