Cześć wszystkim, co sobiepomyślicie, kiedy słyszyciekogoś mówićjak ktoś mówi "wsządzie". Pytamsię, ponieważjajako obcokrajowiec nie wiemw jakiej mierze jest używana ta wymowaczy ludzie często tak mówią.Tylkomogę tylko powiedzieć, że tak mówił mój były kolega z Anglii. Dzięki z góry.
Wyszukiwarka mi mówi coś trochę innego.Ale nie spotkasz takiej pisowni.
Tak, ale dla mnie północą jest i takowa Bydgoszcz.Z polnocy w sensie polnocy Polski?
I guess those are all typos. I can't really imagine spelling it that way.Wyszukiwarka mi mówi coś trochę innego.
Takie poprawianie pytającego jest nietaktowne. Poza tym jedyny błąd jest w pierwszym zdaniu. Reszta to poprawna polszczyzna.Nigdy nie spotkałem się z taką wymową/pisownią. Mówimy i piszemy "wszędzie".
Moze cos jest na rzeczy
Teraz znalazlem opinie o hotelu Aqua Fun w Egipcie, i tam ktos napisal "hotel polecam, jest w samym centrum blisko wsządzie [...]" 🤨
A ja myślę, że bardzo dobre. Cenię jak mnie poprawiają w English Only tym samy sposobem, bo jak mniemam @vianie uczy się polskiego tak jak ja cały czas angielskiego.Takie poprawianie pytającego jest nietaktowne.
Zapytaj Vianiego czy tego chce. Tak się robi na innych forach. Poza tym poprawiłeś mu zupełnie poprawne zwroty.A ja myślę, że bardzo dobre. Cenię jak mnie poprawiają w English Only tym samy sposobem, bo jak mniemam @vianie uczy się polskiego tak jak cały czas angielskiego.
Chyba jednak trzymam strone Ben Jamina w tym temacieA ja myślę, że bardzo dobre.
To zależy, jakiego układu klawiatury używasz. Jeżeli tzw. klawiatury programisty - to tak, takiej literówki nie da się zrobić. Natomiast w przypadku tzw. klawiatury maszynistki "ą" i "ę" są na jednym klawiszu i różnią się jedynie shiftem.Typo? Z tego co wiem to to oznacza blad niezamierzony... a jak zrobisz taki blad z "e" na "a", przeciez nie sa obok siebie na klawiaturze + zeby zrobic znak diakrytyczny to jeszcze trzeba klawisz przytrzymac
Wyszukiwarka mi mówi coś trochę innego.
Shiftem w sensie koniecznosci wcisniecia tego klawisza by napisac jedna z tych liter? Pytam bo nigdy nie uzywalemTo zależy, jakiego układu klawiatury używasz. Jeżeli tzw. klawiatury programisty - to tak, takiej literówki nie da się zrobić. Natomiast w przypadku tzw. klawiatury maszynistki "ą" i "ę" są na jednym klawiszu i różnią się jedynie shiftem.
Tak. Ę uzyskuje się jako shift ą.Shiftem w sensie koniecznosci wcisniecia tego klawisza by napisac jedna z tych liter?
Nigdy nie zdarzyło Ci się wpisać małej litery zamiast dużej, bo za lekko wcisnąłeś shift? 😮Ale jesli tak, to przeciez w dalszym ciagu wymaga to wcisniecia dodatkowego klawisza, wiec nic w moim zalozeniu sie nie zmienia, dwoch klawiszy nie wciskasz przypadkowo
Naprawde trudno mi wierzyc w przypadki w sytuacjach w ktorych wymagane jest wcisniecie kombinacji klawiszyNigdy nie zdarzyło Ci się wpisać małej litery zamiast dużej, bo za lekko wcisnąłeś shift? 😮
Nie odpowiedziałeś na pytanie.Naprawde trudno mi wierzyc w przypadki w sytuacjach w ktorych wymagane jest wcisniecie kombinacji klawiszy
Nie.Poza tym przeciez patrzysz na biezaco co piszesz, czyz nie? 😀
Nie zdarzylo mi sieNie odpowiedziałeś na pytanie.
Przeciez to sie nie wykluczaJakby tak było, zawód korektora nie byłby potrzebny.
Tym niemniej na potrzeby mej refleksji jest ciekawe, że wyniki ze "wsządzie" w ogóle istnieją.Pomijalna liczba.
- wsządzie: 1.600 wystąpień
- wszędzie: 32.800.000 wystąpień
To dosc ciekawe bo Shift i Alt tez ze soba "nie granicza"Mi się bardzo często zdarza jeśli piszę np "Lęk". Najpierw trzeba wcisnąć 'shift' na duże 'L' a potem 'alt' na 'ę'. I zamiast 'alt' naciskam jeszcze raz 'shift' i powstaje "LEk".
Chcesz być poprawiany/a czy nie? Bo krytyka mnie spotkała, że to nieprzyzwoite.Tym niemniej na potrzeby mej refleksji jest ciekawe, że wyniki ze "wsządzie" w ogóle istnieją.
Jeżeli to rzeczywiście literówka - a dysproporcja może na to wskazywać - to nie ma to żadnego znaczenia.Tym niemniej na potrzeby mej refleksji jest ciekawe, że wyniki ze "wsządzie" w ogóle istnieją.
Naprawdę? Chyba powinieneś przeczytać mój wpis jeszcze raz, bo robisz z igły widły.Chcesz być poprawiany/a czy nie? Bo krytyka mnie spotkała, że to nieprzyzwoite.
To ja to wyjaśnię jako slawista: nasze nosówki "ą - ę" nie zawsze występują w tych samych miejscach co w języku prasłowiańskim. Polski przeżył w swoich dziejach utratę nosówek, a później ich powrót, ale one nie zawsze "powskakiwały" właściwie na swoje dawne miejsca, np. nie mówimy *rąka, jak to było kiedyś, tylko 'ręka'. Z tym *wsządzie musi być podobna historia - przyznam, że też nigdy w życiu nie słyszałem takiej formy, ale historycznie jest ona poprawna i być może zachowała się w jakimś regionie Polski.Tym niemniej na potrzeby mej refleksji jest ciekawe, że wyniki ze "wsządzie" w ogóle istnieją.
Obocznosc "zewsząd" i "wszędzie" daje się całkiem regularnie wyjaśnić zanikiem jerow i wydłużeniem zastępczym. *wsządzie - nie. Dlatego jednak przyjąłbym, że to błąd, literówka.Nigdy nie spotkałam się z podobną wymową.
Istnieje jednak słowo: "zewsząd".