yhdysviiva

Discussion in 'Suomi (Finnish)' started by Gavril, Feb 6, 2013.

 1. Gavril Senior Member

  English, USA
  Terve taas kerran,

  Viimeisissä päivissä minua on oikaistu ainakin kahteen otteeseen yhdysviivan käytöstä: ensiksi "lauantaiilta" korjattiin lauantai-illaksi, sitten "sanakirja-sovellus" korjattiin toisinpäin sanakirjasovellukseksi. En siis näyttäisi olevan hyvin perillä tästä asiasta. :)

  Onko (jossain määrin) ennustettavissa, milloin yhdysviivaa sopii käyttää yhdyssanan muodostuksessa? Liittyyko tämä esim. yhdyssanan merkitykseen, tai sen ääntämykseen, tai muuhun?

  Kiitos
   
 2. kirahvi Senior Member

  Finnish
  Yhdysmerkin käyttämiseen on monia sääntöjä, eikä tässä pohtiessa varmastikaan kaikki tapaukset tulleet mieleen. Tässä kuitenkin muutamia:

  Yhdysmerkkiä pitää käyttää silloin, kun yhdyssanan ensimmäinen osa päättyy samalla vokaalilla kuin toinen osa alkaa. Tämä kuuluu myös puheessa siten, että vokaalien väliin tulee glottaaliklusiili. (Muistan ala-asteelta opettajani antaman esimerkin yhdysmerkin käyttämisestä: luutaakka ja luuta-akka.)

  Jos yhdyssanan alkuosana on numero tai kirjain, se yhdistetään jälkiosaan yhdysmerkillä: B-rappu, 36-vuotias jne.

  Jos yhdyssanan alkuosana on nimi, se yhdistetään jälkiosaan yhdysmerkillä: Matti-eno, Anna-täti, Ihmisyys-kirja (= kirja nimeltä Ihmisyys) jne.

  Jos yhdyssanan toisena osana on sanaliitto, pitää käyttää yhdysmerkkiä, mutta sanaliiton ja yhdysmerkin välissä tulee olla välilyönti: nyky- New York, Täällä Pohjantähden alla -trilogia jne.
   
 3. MaijaPoppanen Senior Member

  Finnish
  Edellä mainittujen (VISK §401 c,d,e,f) lisäksi yhdysviivaa käytetään myös summayhdyssanoissa (VISK §432) (esim. kahvila-ravintola), määritteissä, jotka ovat summayhdyssanojen kaltaisia (VISK §434) (esim. pohjois-etelävirtaus) ja ketjusanoissa (esim. tee-se-itse-mies).
   
 4. Gavril Senior Member

  English, USA
  Kiitos Kirahville ja MaijaPoppaselle.

  Mitä jos jälkiosana (tai sisäisenä osana) on nimi? Tämä näyttäisi kattavan tapauskia kuin Valko-Venäjä.
   
 5. Määränpää

  Määränpää Senior Member

  Finnish

   
 6. Määränpää

  Määränpää Senior Member

  Finnish
  Tajusin, ettet kysynytkään tuota. Nyt yritän vastata siihen, mitä kysyit.

  1. Jos kaksiosaisessa erisnimessä vain jälkiosana oleva erisnimi taipuu, käytetään yhdysmerkkiä: Järvi-Suomessa, Etu-Töölössä, Pohjois-Haagassa, Valko-Venäjällä.

  2. Jos molemmat osat taipuvat, ne kirjoitetaan yleensä erikseen: Latinalaisessa Amerikassa, Pohjoisella jäämerellä, Isossa Vasikkasaaressa. Samoin "emämaan siirtomaa" -yhdistelmänimet, joissa emämaan nimi on genetiivissä, kirjoitetaan erikseen: Ranskan Polynesia, Yhdysvaltain Neitsytsaaret.

  3. Jotkut sanat kirjoitetaan yhdysmerkillä, vaikka molemmat osat taipuvat: Isossa-Britanniassa, Pienillä-Antilleilla (tämä näyttää minusta yhä oudolta).
   
  Last edited: Feb 6, 2013
 7. Gavril Senior Member

  English, USA
  Kiitos Määränpää (molemmista vastauksistasi)
   

Share This Page

Loading...