zábavná luštěnina

winpoj

Senior Member
Zdravím, čtu v jednom receptu na webu: "Správně uvařená cizrna patří mezi nejchutnější a nejzábavnější luštěniny. Připravíte z ní skvělé pomazánky, syté polévky i hlavní jídla, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a hodnotných bílkovin, a navíc nestojí příliš mnoho."

Myslíte si, že to je jenom nějaký jednorázový úlet, nebo dochází k nějakému posunu významu slova "zábavný"?

• Co takhle: Cícer je strukovina, s ktorou sa pri príprave jedál v každom prípade vyhráme. Pohráme sa s fantáziou a zahráme sa na malých kuchtíkov. O zábavu proste nebude núdza.

Last edited:
    No pro mě je spojení "zábavná luštěnina" prostě nesmyslné - nějaká aktivita může být zábavná, člověk může být zábavný... ale třeba to novější generace vidí jinak. Myslel jsem si, jesti to není vliv špatných překladů z angličtiny - "Legumes, fun to say and they're fun to eat!" (Legume Recipes Archives)
    Mně se zdá, že některá slova opravdu nabývají nových významů.
    Jako příklad bych uvedl - před několika lety jsem sledoval kuchařskou show MasterChef nebo něco podobného. A tam ti profesionální kuchaři ochutnávali jídla od soutěžících. Docela často zazněla fráze "to jídlo mě baví" nebo "ta chuť mě baví". V tu chvíli mi to přišlo zvláštní. Opět vliv angličtiny, nebo jsem to jen prostě neznal. Nevím.
    Co tím chci říct je to, že když je jídla "baví", tak jsou pro ně asi i "zábavná". Nicméně bych to sám takhle nepoužíval, protože mi to prostě nepřijde přesné.

Last edited:
    Běží na Slovensku nějaké kuchařské pořady podobné MasterChefovi? A jestli ano, tak používají ti kuchaři podobné fráze jako "tohle jídlo mě baví"?
    Viem o viacerých reláciách o varení, ale ani na jednu som sa nepozeral natoľko poctivo, aby som si v nej bol všimol použité takéto frázy.

Na mne by celkovo televízne stanice moc nezarobili, keďže telku sledujem len okrajovo.

Co tím chci říct je to, že když je jídla "baví", tak jsou pro ně asi i "zábavná". Nicméně bych to sám takhle nepoužíval, protože mi to prostě nepřijde přesné.
    Presné to veru nie je, ale výstižné asi áno.
    Všetci by mali vedieť vo co go.

Last edited:
    Back