zerczę, zierkam , zerkam

Dzień dobry,

Zastanawiam się nad odmianą czasownika zerkać ! (czas. niedokonany)
Oraz przy okazji zerknąć (czas.dokonany)

Wciąż zerkam na telefon.

Przez przypadek znalazlem także tą dziwną odmianę ..??


Ja teraz zerczę czy zierkam ?
ty teraz zerczysz czy zierkasz
on teraz zerczy czy zierka

zerkam , zierkam wydają mi się poprawne !
Natomiast zerczę , zerczysz , zerczą itp. raczej nie , co o tym myślicie ?

Odmiana czasownika zerknąć

Czas przeszły
zerknąć

��
mżn-mo
liczba pojedynczaliczba mnoga
1 os.zerknąłem
+(e)m zerknął
zerknęłam
+(e)m zerknęła
zerknęłom
+(e)m zerknęło
zerknęliśmy
+(e)śmy zerknęli
zerknęłyśmy
+(e)śmy zerknęły
2 os.zerknąłeś
+(e)ś zerknął
zerknęłaś
+(e)ś zerknęła
zerknęłoś
+(e)ś zerknęło
zerknęliście
+(e)ście zerknęli
zerknęłyście
+(e)ście zerknęły
3 os.zerknąłzerknęłazerknęłozerknęlizerknęły
bezosobnik: zerknięto
 
Last edited:
  • Henares

    Senior Member
    Polish
    Nigdy nie spotkałem się z takimi formami. Dla mnie jedyne naturalne formy to:
    ja teraz zerkam
    ty teraz zerkasz
    on/ona/ono teraz zerka
     

    rotan

    Senior Member
    Polish
    Slyszalem o obu, ale tylko w teorii, w praktyce nie spotkalem sie z ich zastosowaniem, zarowno ja jak i kazda osoba ktora znam stosuje zerkam, zerka, zerkamy itd., i nikt nie stosuje zierkam
    Z tym "zerczę" to troche tak jakby przy "połykać" zamiast "połykam" powiedziec "połyczę" 🤨
    Choc z drugiej strony mowimy "skaczę" zamiast "skakam" przy wyrazie "skakać"...
     

    jasio

    Senior Member
    A gdzie to znalazłeś? Bo ja wyguglalem jakąś stronę z tą tymi formami - ale ponieważ jest na niej odmiana czasownika dokonanego w czasie teraźniejszym, mam do niej zerowe zaufanie.
     
    A gdzie to znalazłeś? Bo ja wyguglalem jakąś stronę z tą tymi formami - ale ponieważ jest na niej odmiana czasownika dokonanego w czasie teraźniejszym, mam do niej zerowe zaufanie.
    jasio

    tutaj to znałzalem , w sumie chyba tylko tutaj ?

    http://aztekium.pl/odmiana.py?tekst=zerknąć

    Slyszalem o obu, ale tylko w teorii, w praktyce nie spotkalem sie z ich zastosowaniem, zarowno ja jak i kazda osoba ktora znam stosuje zerkam, zerka, zerkamy itd., i nikt nie stosuje zierkam
    Z tym "zerczę" to troche tak jakby przy "połykać" zamiast "połykam" powiedziec "połyczę" 🤨
    Choc z drugiej strony mowimy "skaczę" zamiast "skakam" przy wyrazie "skakać"...

    tak dokładnie skaczę zamiast skakam ? ale skakałem.

    podobnie - sterczeć

    sterczę
    sterczysz
    sterczą
     

    jasio

    Senior Member
    jasio

    tutaj to znałzalem , w sumie chyba tylko tutaj ?

    http://aztekium.pl/odmiana.py?tekst=zerknąć
    Niewykluczone. I chyba właśnie tę stronę wyguglałem. I rzeczywiście, przeoczyłem, że w oryginalnym poście podałeś ten link. 🥴

    Natomiast zwracam uwagę, że "zerknąć" jest czasownikiem dokonanym, stanowiącym parę aspektową z "zerkać". Tymczasem na tej stronie jest podana odmiana w czasie teraźniejszym, który w przypadku czasowników dokonanych po prostu nie występuje - przynajmniej we współczesnym języku polskim.

    Dla mnie to oznacza, że ta strona jest - przynajmniej w tym obszarze - całkowicie niewiarygodna. Zresztą wystarczy popatrzeć:
    Dla mnie to wygląda trochę tak, jakby te formy były generowane automatycznie na podstawie wzorców, przy czym ktoś zapomniał oznaczyć aspekt niektórych czasowników. A już odmiana czasownika przez przypadki - jak w ostatnim przykładzie - to zupełne kuriozum.

    ----
    Edit: albo to: Odmiana czasownika liść
    ----

    To make a long story short: forget about it.

    podobnie - sterczeć

    sterczę
    sterczysz
    sterczą
    Tu jest inny wzorzec odmiany: w bezokoliczniku jest "sterczeć", a nie "*sterkać". 😁
     
    Last edited:

    rotan

    Senior Member
    Polish
    No ogolnie jest raz tak a raz tak

    zmykać - zmykam (nie  zmyczę)
    skakać -  skaczę (nie  skakam)
    stukać - stukam (nie  stuczę)

    Wyrazem przy ktorym mozna uzyc obu odmian i zadna nie bedzie bledem jest chyba tylko głaskać - głaszczę, ale tez głaskam (przynajmniej tak bylem uczony)
     

    Ben Jamin

    Senior Member
    Polish
    Dzień dobry,

    Zastanawiam się nad odmianą czasownika zerkać ! (czas. niedokonany)
    Oraz przy okazji zerknąć (czas.dokonany)

    Wciąż zerkam na telefon.

    Przez przypadek znalazlem także tą dziwną odmianę ..??


    Ja teraz zerczę czy zierkam ?
    ty teraz zerczysz czy zierkasz
    on teraz zerczy czy zierka

    zerkam , zierkam wydają mi się poprawne !
    Natomiast zerczę , zerczysz , zerczą itp. raczej nie , co o tym myślicie ?

    Odmiana czasownika zerknąć

    Czas przeszły
    zerknąć

    ��
    mżn-mo
    liczba pojedynczaliczba mnoga
    1 os.zerknąłem
    +(e)m zerknął
    zerknęłam
    +(e)m zerknęła
    zerknęłom
    +(e)m zerknęło
    zerknęliśmy
    +(e)śmy zerknęli
    zerknęłyśmy
    +(e)śmy zerknęły
    2 os.zerknąłeś
    +(e)ś zerknął
    zerknęłaś
    +(e)ś zerknęła
    zerknęłoś
    +(e)ś zerknęło
    zerknęliście
    +(e)ście zerknęli
    zerknęłyście
    +(e)ście zerknęły
    3 os.zerknąłzerknęłazerknęłozerknęlizerknęły
    bezosobnik: zerknięto
    Zerczyć to brzmi jak staropolszczyzna, od setek lat nie używana, choć może gdzieś lokalnie prztrwało. Za to umieszczenie form 1 i 2 osoby rodzaju nijakiego w tabeli to błąd. Kto powie zerknęłom o sobie, lub zerknęłoś do kogoś? Tak nikt nie mówi.
     

    marco_2

    Senior Member
    Polish
    Za to umieszczenie form 1 i 2 osoby rodzaju nijakiego w tabeli to błąd. Kto powie zerknęłom o sobie, lub zerknęłoś do kogoś? Tak nikt nie mówi.
    Może nie błąd, ale zastosowanie praktyczne tych form jest bliskie zeru: spotkałem się z nimi w jednej z bajek, w której słońce mówiło o sobie: Wstałom wcześnie... etc.
     

    jasio

    Senior Member
    Może nie błąd, ale zastosowanie praktyczne tych form jest bliskie zeru: spotkałem się z nimi w jednej z bajek, w której słońce mówiło o sobie: Wstałom wcześnie... etc.
    Jest też opowiadanie Lema, nie pamiętam w tej chwili tytułu, mające charakter relacji jakiejś świadomości, która stopniowo nabiera wiedzy o sobie. W pierwszych akapitach, kiedy jeszcze kompletnie nie wie, kim jest, jest użyty właśnie rodzaj nijaki w pierwszej osobie. A niedługo potem, kiedy narrator uświadamia sobie, że jest kobietą (i wchodzi chyba na jakiś bal), przechodzi płynnie na rodzaj żeński.

    Ale rzeczywiście, wyjąwszy tego typu zabiegi artystyczne, rodzaj nijaki w pierwszej osobie nie jest używany: każda osoba mająca zdolność mówienia mówi o sobie w rodzaju męskim lub żeńskim. Choć kto wie, może w najbliższym czasie się to zmieni.
     
    Last edited:
    Top